Calle Halfvarsson Foto: Nils JakobssonCalle Halfvarsson Foto: Nils Jakobsson
Calle Halfvarsson Foto: Nils Jakobsson
Calle Halfvarsson Foto: Nils JakobssonCalle Halfvarsson Foto: Nils Jakobsson
Calle Halfvarsson Foto: Nils Jakobsson

Halfvarssons mörker: "Nu är det becksvart"

Publicerad

Säsongen har så här långt varit närmast ett totalhaveri.

Och eländet fortsätter.

Nu tvingas Calle Halfvarsson, 26, lämna återbud till SM i Piteå.

– Det här är faktiskt helt sjukt. Och nu ser det becksvart ut, säger en bedrövad Halfvarsson.

På onsdags startar skid-SM i Piteå med 10 respektive 15 kilometer klassiskt för damerna och herrarna.

Hemmaklubbens Charlotte Kalla, 28, är det stora affischnamnet. Dessutom gör Marcus Hellner, 30, comeback efter sjukdom.

Men samtidigt saknas flera av svensk längdåknings allra största stjärnor.

• Stina Nilsson, 22, avstår SM för att i stället träna hemma i Östersund.

• Emil Jönsson, 30, blev sjuk under Tour de ski och är fortfarande inte återställd.

• Johan Olsson, 35, är fortsatt plågad av sargade luftrör och har ännu inte kunnat göra ett enda lopp i långloppscupen.

• Anna Haag, 29, avstod världscupen i Nove Mesto i helgen på grund av sjukdom och är osäker på om det blir någon SM-start.

Och här kommer nu ännu ett återbud.

Calle Halfvarsson är sjuk. Igen.

När han under måndagen reste hem från Nove Mesto gjorde han det med feber och en ordentlig förkylning.

– Jag fattar inte hur jag kan råka ut för allting. Men det ska tydligen jävlas. Det är någon som vill prova mitt tålamod fullt ut, säger Halfvarsson uppgivet.

Rena mörkret

26-åringens säsong har varit rena mörkret så här långt. Under hösten drabbades Halfvarsson av något som diagnosticerades som bihåleinflammation - vilket gjorde att han missade starten av världscupsäsongen.

Helgen före jul ställde Halfvarsson upp i sprinten italienska Toblach - bara för att dagen efter insjukna i förkylning.

Och historien upprepade sig i tjeckiska Nove Mesto nu senast. Start i lördags - bara för att dagen efter tvingas lämna återbud till stafetten.

– Jag trodde inte det var sant när jag vaknade i söndags natt och kände att jag hade fått ont i halsen, säger Halfvarsson.

Så vad känner du nu inför fortsättningen?

– Tidigare har jag ändå haft ett hopp om att ändå kunna få till en riktigt bra avslutning på säsongen. Men nu ser det becksvart ut för mig.

Halfvarsson fortsätter:

– Om det nu blir en veckas förkylning eller mer... Äh, då funderar jag på att bara åka utomlands och lägga mig på en strand någonstans.

Hoppet allt mindre

Du menar att avbryta säsongen?

– Jag vet inte riktigt. Det finns väl ett litet hopp om Tour de Kanada fortfarande, men då måste jag verkligen bli frisk direkt.

Halfvarsson suckar:

– Annars kan jag lika gärna åka söderut. Det är så jäkla trist att bara ligga hemma och hosta och titta på när andra åker. Då kan jag lika gärna få njuta av lite värme i stället.

Du låter rätt uppgiven?

– Helt ärligt ligger jag nu på kvällarna och tänker mest bara på nästa säsong. Hur jag ska träna inför den. Och hur jag ska undvika att den blir som den här vintern.

Vad kommer du fram till?

– Än har jag inte svaren. Jag får sätta mig ner med Jocke (Abrahamsson, personlig tränare) och Rikard (Grip, förbundskapten) och se vad vi kommer fram till. Man ska inte behöva bli sjuk så här ofta. Det är ju bara märkligt.

Halfvarsson misstänker att hans immunförsvar blivit försvagat efter den långa sjukdomsperioden i höstas.

– Ja, så är det nog. Den har nog förstört det mesta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag