Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Halfvarsson: "Skulle se ut som en flodhäst"

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Calle Halfvarsson har nåtts av Therese Johaugs NM-guld på 10 000 meter. Han är inte det minsta förvånad över den norska skidstjärnans löparframgångar.

– Hon har slagit mig i en löptävling. Hon bara drog i väg, jag har aldrig varit med om något värre, säger han.

Själv menar han sig vara en hyfsad löpare – men springa hem ett SM-guld, det är inte aktuellt.

– Nej, nej. Jag skulle se ut som en flodhäst. Ingen av herrarna i skidlandslaget är några löpare, säger Calle Halfvarsson som laddar inför kommande skidsäsong med träningsläger i Vålådalen, nära Åre.

TT: Vem tror du skulle ha bäst chans av skidherrarna i en riktig löptävling?

– Marcus Ruus är rätt duktig på att springa. Teodor (Peterson) är snabb på korta sträckor. På alla sträckor under 3 000 meter skulle jag satsa på honom.

"Imponerande"

Att Therese Johaug tog hem guld på 10 000 meter förvånade många. Att hon sprang på tiden 32.20,87 – den bästa tiden på distansen i ett norskt mästerskap någonsin – förvånade fler.

– Det var både förvånande och imponerande, säger skidlandslagets tränare och den före detta landslagsåkaren Johan Olsson.

– Det är inte många manliga skidåkare inom världseliten som springer på den tiden.

Friidrottsexperten A Lennart Julin sade i en TT-intervju att en duktig skidåkare av naturliga skäl även har goda förutsättningar för att vara en framgångsrik löpare då de båda sporterna ligger varandra.

I synnerhet för Therese Johaug som inte bara kör fristil utan är all round, hävdade Julin.

"Blir fel"

Men det resonemanget menar både Halfvarsson och Olsson är delvis felaktigt – åtminstone på herrsidan.

– Jag förstår hur han tänker. Men med dagens skidåkning blir det lite fel, den ser inte ut så som många tänker sig att den gör. Då var det mer ben i skidåkning, nu är vi starkare i överkroppen och blir allt större, säger Calle Halfvarsson.

Han får medhåll av Johan Olsson.

– Så är det ju. Tittar man på herrsidan är man inte lika bra på att löpa längre, kravbilden ser annorlunda ut, säger han.