Siffrorna som avslöjar Halfvarssons succé

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN
Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN
Calle Halfvarsson var näst snabbast av alla i fältet på sin sträcka.
Foto: FIS

LILLEHAMMER. Sverige var aldrig med och tampades om toppositionerna.

Men Calle Halfvarsson stod för en stark etapp – och var näst snabbast av alla på sin sträcka.

– Det var skönt att få ett kvitto på att kroppen är med hyfsat i alla fall. Nu är det lite kort bara… jag hade velat ha en 7,5-sträcka på världscupen, säger Halfvarsson skämtsamt efteråt.

När lagen kom in till den första växlingen bestod toppgruppen av det ryska första- och andralaget tillsammans med det norska första- och andralaget. De svenska lagen passerade 27 respektive 28 sekunder bakom. 

Den andra sträckan gick dock betydligt långsammare – samtidigt som Calle Halfvarsson gick hårt för det svenska förstalaget. Vid den andra växlingen hade han tagit in på täten och växlade endast 16 sekunder bakom.

– Det är det här vi vill se från Calle, att formen är stigande. Viktigt för svenska laget och för Calle också att känna att han hänger med. Han gör den här sträckan jättejättebra, säger Anna-Karin Strömstedt i Viaplay.

Halfvarsson näst snabbast av alla

Halfvarsson var näst snabbast av alla i startfältet på sin etapp. Endast finske stjärnan Iivo Niskanen åkte raskare. Calle Halfvarsson var till exempel 22 sekunder snabbare än norrmannen Emil Iversen och 10 sekunder snabbare än förra årets segrare i den totala världscupen, ryssen Alexander Bolsjunov.

– Jag känner mig lite tryggare med klassiskt. Men det är klart att det är jätteviktigt att kroppen svarar och att jag kommer i gång, säger Halfvarsson.

Svensken var mer än nöjd med dagens insats:

– Det här var inte bara mitt bästa lopp den här vintern, så här bra åkte jag nog inte på hela förra säsongen.

Norge vann stafetten

Halfvarsson lämnade över till Leo Johansson. Den 22-årige svensken hängde med länge i toppklungan, men fick släppa när farten skruvades upp på slutet.

Johansson växlade sedan till William Poromaa, som tog det svenska förstalaget i mål på en sjätte plats.

Norges förstalag vann före Rysslands andralag och Norges andralag.

Det svenska andralaget bröt stafetten efter den tredje sträckan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.