Haag om sitt mentala stöd: "Väldigt viktigt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Jakobsson
Foto: Nils Petter Nilsson

Hon har precis rest sig efter en motig inledning på säsongen.

Nu är Anna Haag redo för Tour de ski.

– Jag och monsterbacken är ganska bra kompisar, säger Haag inför den stora skidfesten.

För SportExpressen berättar 29-åringen också om succén i Toblach, planerna för nyårsafton – och sitt arbete med prestationspsykologi.

Det är jul i Livigno.

Anna Haag och gänget har precis klätt granen när videoanalytikern Lars Ljung tar fram filmkameran och de bestämmer sig för att skicka en julhälsning hem till svenska folket.

Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén hakar på.

– Länglandslaget vill hälsa er en riktigt..., säger Haag.

Sen hoppar de andra fram och skriker i kör:

– God jul!

"Virus och skit"

Tour de ski är bara en vecka bort, men våra längdstjärnor ligger inte inlåsta på sina rum och pluggar spårkartor helt kallsvettiga. Nej, de lyckas slappna av och njuta lite av julen.

– Det blir en annorlunda jul, så klart. Vi tränar dubbla pass nästan varje dag. Men vi pratar faktiskt väldigt lite skidor när vi inte tränar, säger Anna Haag när SportExpressen når henne.

Hon själv har en extra bra känsla just nu.

Det senaste loppet, i Toblach för en vecka sen, blev nämligen en vändpunkt för hennes säsong.

Haag slutade tia och formen var bättre än på mycket länge.

– Känslan efteråt var bara: "Okej, nu är jag äntligen fräsch i kroppen igen. Nu har jag ett bra utgångsläge inför touren. Nu är jag där jag vill vara", säger hon.

– Jag hade ju hoppats ha den här känslan redan i början av säsongen. Men jag hade trots allt tre veckor med virus och skit som strulade och då tar det tid att komma tillbaka...

Hjälp av psykolog

Men Anna Haag hade tålamod.

Hon stressade inte upp sig och lät i stället formen komma smygandes: 24:e plats i Lillehammer, 16:e i Davos...

– Jag har hela tiden haft en dialog med de som står mig nära och jag har påmint mig själv: "Ha tålamod nu Anna. Det kommer, det kommer!"

En av de som hjälpt henne att bygga upp en mental styrka är Carolina Lundqvist.

Hon arbetar med prestationspsykologi.

– Jag började jobba med henne för ett par år sen och det är ett otroligt bra samarbete, väldigt viktigt, säger Haag.

– Jag tycker det är viktigt att ha någon att vända sig till och ventilera, som är utbildad i just det här. En tränare vill alltid väl, men har kanske inte den här expertkunskapen som Carolina har.

I vilka lägen är det du känner att du vill prata med Carolina?

– Det är olika. Det kan vara någonting som man är stressad över för stunden, eller om man bara vill prata om hur träningen fungerar just nu.

– Det är mest för att skapa en trygghet och få lite handlingsplaner för olika situationer – hur man hanterar nervositet, hur man ska tänka för att utmana sig själv när det tar emot i kroppen… det finns mycket att jobba med! Jag tror bara det gäller att vara ödmjuk och våga ta upp sånt. "Det här grejerna vill jag jobba med!"

"Skräckblandad förtjusning"

Och just mentala verktyg är bra att ha med sig in i Tour de ski.

Åtta tävlingar väntar över tio dagars tid och det hela avslutas som bekant med monsterbacken Alpe Cermis.

Anna Haag kommer upp i puls bara av att prata om tävlingen.

– Det är med skräckblandad förtjusning man er fram emot touren. Jag har ju åkt den några gånger, så jag vet vad den innebär. Och det är verkligen en utmaning. Det är en kamp för huvudet att vara i nuet, ta en etapp i taget och inte låta tankarna skena i väg.

Vad har du och monsterbacken för relation?

– Vi har en bra relation! Jag har en sämre relation till den där sträckan fram till backen, under sista etappen. Den är så himla lättåkt och jag är väl inget jättefan av lättåkta partier, jag gillar mer när det tar emot.

– Men backen jag och är ganska bra kompisar. Framför allt är jag bra kompis med själva målfållan där uppe! Det är en oerhörd lättnadskänsla när man kommer dit, oavsett hur det har gått.

Men innan Tour de ski börjar väntar nyårsafton.

Den firas i Lenzerheide, Schweiz.

– Jag tror inte jag har firat nyår i Sverige en enda gång sen jag blev senior... Men det brukar inte vara så hårt firande. Ungefär vartannat år håller man sig vaken till tolvslaget, säger Haag med ett skratt.

– Och nu har vi första etappen på nyårsdagen, så det är nog ganska stor risk att vi sover innan tolvslaget. Så tråkiga är vi!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.