Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Haag: "Min medicin är dopingklassad"

Foto: Nils Jakobsson
Under OS i Vancouver kritiserades norskan Marit Björgen för sin astmamedicin.
Nu avslöjar den svenska skidstjärnan Anna Haag att även hon använder dopingklassad medicin mot sin astma.
- Det kanske kommer som en chock för oinsatta, men för de med koll på längd är det otroligt vanligt med astma, säger Haag till SVT Sport.
Den flerfaldiga OS-mästaren Marit Björgen använder dopingklassad astmamedicin, vilket hennes konkurrent Justyna Kowalzcyk har kritiserat.
- Jag laddar i skidspåren, hon på apoteket, har Kowalzcyk sagt.
Nu avslöjar även den svenska skidstjärnan Anna Haag att hon har dispens för att använda dopingklassad medicin för sin astma.

"Chock för oinsatta"

- De flesta skidåkarna har någon form av astma. Vissa har fått det under åren de har åkt sidor. Andra är födda med det, som jag. Det kanske kommer som en chock för oinsatta, men för de med koll på längd är det otroligt vanligt med astma, säger Haag till SVT Sport.
Hon är kritisk till den debatt som har blossat upp kring användandet av astmamedicin bland skidåkare.
- Det är en snedvriden debatt. Astma är ett handikapp och har man astma lär man ta medicin. Det är ungefär som att har man dålig syn behöver man glasögon, säger Haag till SVT Sport.

Påverkar inte

Hon säger också att hennes astmamedicin inte påverkar hennes prestationer i skidspåren och ifrågasätter att den överhuvudtaget dopingklassas.
- Doping är verkligen inte något man vill bli ihopkopplad med. Men det är inget dopingpreparat som höjer min prestationsförmåga. Har man astma blir man mer normal men har man inte astma får man ingen hjälp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.