Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Haag: ”Hon ville inte förstöra vårt bröllop”

Anna och Emil Jönsson Haag har påbörjat sitt nya liv, bortanför skidåkningen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Paret Jönsson Haag hemma i Östersund. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Planerna för framtiden är många, att dela med sig från sin erfarenhet från skidåkningen är en del. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Världscuptävlingen i mars blev Jönsson Haags sista som elitåkare. Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
I juni gifte sig Anna och Emil på Gotland. Foto: Jens Blixth

ÖSTERSUND. Till slut dog energin och karriärerna var över. 

Nu har Anna och Emil Jönsson Haag börjat sitt nya liv.

– Det är en slags idioti att vara så seriösa som vi var.  

I en stor intervju berättar skidparet om de heta bråken, kroppshetsen inom idrotten och den nära vänskapen med cancersjuka Kikkan Randall. 

Det känns som snudd på en ovanlig syn när de kommer hastandes från varsitt håll över Stortorget i Östersund. För Anna Jönsson Haag och hennes man Emil sitter mer eller mindre ihop.

Eller åtminstone är det så det verkar utifrån sett. 

– Lever inte alla par så?

Emil Jönsson Haag skrattar, medan Anna fyller i:

– Vi har alltid umgåtts mycket, tränat ihop, åkt på samma tävlingar och allt det där. Men det känns ändå naturligt att fortsätta jobba ihop nu efter skidkarriären. 

Den här måndagsmorgonen har Anna dock haft ett eget möte på stan innan vi ses för intervjun.

– Det är ju inte så att vi gör precis allt tillsammans. Och visst tröttnar vi på varandra ibland, herregud. Vi är inte rädda för att tjafsa, och när vi bråkar går det hett till.

Anna tittar på Emil och fortsätter.

– Men eftersom vi har levt så nära under många år har vi lärt känna de flesta sidor hos den andre. Vi vet var vi har varandra, och våra bråk är snabbt över. 

Anna och Emil på Stortorget i Östersund. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

Det har snart gått ett halvår sedan de meddelade att skidkarriärerna var över. Anna tog beslutet under OS i Pyeongchang. Emil, som inte kvalificerade sig till OS, följde samma väg. 

– De sista åren var sjuka, hur mycket man offrar. Egentligen började det redan efter OS 2014, vi var extremt målinriktade och fokuserade på Pyeongchang. Vi satsade ännu lite hårdare, skruvade på allt lite extra, säger Emil. 

Anna utvecklar: 

– Det var så många saker vi valde att göra för att ge det där sista en verklig chans, eller snarare valde bort. Vi sköt på bröllopet, skippade semester, tog bort all ledighet. Det enda som gällde var skidåkningen. Vi ångrar inte att vi gjorde så, men det är ett väldigt speciellt liv. 

Ingenting fick komma in i bubblan som skidparet var i. För Annas del räckte satsningen till en OS-plats. Men under de sista dagarna i Pyeongchang kom de där tankarna. 

– Jag insåg att jag hade satsat allt, gett allt. Men att nu, nu har jag ingenting kvar. Karriären är över. Det är slut.

I mars meddelade Emil och Anna Jönsson Haag att skidkarriärerna var över. Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det gemensamma beslutet togs, och under världscuptävlingarna i Falun kom det perfekta avslutet. Hyllningarna från lagkamrater och fans var stora, och några månader senare stundade äntligen bröllopet. 

LÄS MER: Bildextra från Anna och Emils bröllop 

– Det var en fantastisk vår och sommar. Bara känslan att slippa tänka tanken "nu ska jag snart börja träna igen" var häftig. Vi hade ett underbart bröllop och gjorde en bröllopsresa vi drömt om länge. 

Men när de kom hem till villan hemma på Frösön utanför Östersund kom baksmällan, framför allt för Anna. 

– Det var första gången på nästan fyra år som vi landade, vi hade knappt varit i huset innan. Och någonstans då insåg jag att jag hade lagt alla känslor åt sidan. Jag hade gått på någon slags energi som egentligen inte fanns. Allt kom över mig. 

De pratar mycket hela tiden, båda två. De allvarliga ämnena blandas med skratt. 

Emil fortsätter Annas mening: 

– Vi ångrar inte det vi gjorde, men någonstans är det en slags idioti att vara så seriösa. Visst, hade man fått tillbaka allt i framgångar hade det varit en sak. Men när man inte riktigt får ut det där sista. Det kostar på. 

Vad kostade det mest?

– Energi, att den dog. När man har sprungit in i väggen för länge så dör den. 

De pratar stundom mer med varandra än med mig, som att de återigen sitter och summerar hur det där avskedet egentligen var.

– Förut var skidåkningen det första man tänkte på när man vaknade på morgonen.

Vad tänker ni på nu? 

– Att man inte behöver träna.

De har dock långt ifrån lagt sig på latsidan, om bara ett par veckor ska paret Jönsson Haag springa New York-maraton. Det är en del i det tv-program, "Sverige springer", som de deltar i under hösten. Och nyligen presenterades de som två av deltagarna i nästa säsong av tävlingsprogrammet "Superstars". 

Vilka fler jobbprojekt som väntar är de mer svävande kring. Det handlar om att "hjälpa företag" och att få folk att inse att "träning måste vara kul". 

– Vi har målbilden klar vad vi vill göra, sedan får vi se exakt hur det blir. 

Emil har markerat vad han tycker är viktigt: 

– Det handlar om att få in en del på kul-kontot, och en del på kulor-kontot.

Måste ni jobba, eller hur mycket har ni tjänat på skidåkningen?

– Ja, det måste vi. Åtminstone om vi ska leva det liv vi vill leva. 

SportExpressens Anna Friberg har träffat paret Jönsson Haag för en lång intervju hemma i Östersund. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

"Hon berättade om cancern"

När Anna och Emil åker över till New York för att springa maraton i början av november är planen att de också ska träffa en av sina bästa vänner, Kikkan Randall. 

Den amerikanska skidåkaren har under årens lopp blivit en nära vän och var en av gästerna på Jönsson Haags bröllop i somras. 

En bröllopshelg som började på värsta tänkbara sätt för Kikkan Randall. Bara ett par timmar innan vigseln fick hon beskedet att hon drabbats av bröstcancer. 

– Kikkan sa det inte där och då, och efteråt har hon berättat att hon inte ville förstöra vårt bröllop, säger Anna som fick beskedet först efter bröllopsresan.

LÄS MER: Kikkan Randall berättar om cancern 

– Direkt när vi kom hem till Sverige sms:ade Kikkan och dagen efter pratade vi i telefon. Hon berättade om cancern. Min första reaktion var att "hur ska vi kunna hjälpa henne för att det här ska gå bra, vad kan vi göra? När ska vi ses?" Men egentligen finns det inte så mycket mer man kan göra än att försöka vara där och vara en vän.

– Kikkan ska få sista cellgiftbehandlingen om ett par veckor, sedan ska de ta bort båda brösten och därefter väntar strålning. Det är jättetufft så klart, men hon är den mest positiva människa jag känner.  

Anna tystnar en stund innan hon fortsätter:

– Hon tror att hon kommer vara klar med allt i februari, då hoppas jag vi kan åka över till henne igen. 

"Den perfekta kroppen"

Regnet strilar ned och det är en grå oktobermåndag i Östersund, en man på rullskidor åker förbi utanför fönstret på kaféet där vi sitter. 

Emil skrattar till när han ser honom:

– Det DÄR gör vi aldrig igen, blött och halt, usch. 

Men även om det inte blir några pass på rullskidor i regn så tränar båda dagligen. 

– Vi gör det för att må bra, och för att vi älskar att träna. 

Elitkarriären var dock inte alltid helt sund.

Anna berättar om baksidan med den kroppshets som finns inom idrotten. 

– Man strävar hela tiden efter att bli bäst, och att ha den perfekta kroppen. Under många år trodde jag att vägen till att bli bäst var att se ut som den som vann. 

Betyder det att du har haft en ätstörning?

– Inte en klinisk ätstörning men jag har alltid haft en väldig medvetenhet kring kroppen och kost som kanske inte har varit helt sund. Men jag tog hjälp, fick ett kostschema, och följde det precis lika noga som mitt träningsschema. Och till slut kunde jag förlika mig med min kropp.

– Men jag är inte unik, jag tror att det är vardag för väldigt många idrottare, både tjejer och killar. 

Emil understryker att kroppsfixering även är ett manligt problem.

– Det finns lika många killar som tjejer som strävar efter den perfekta idrottskroppen. Jag har haft perioder då jag har "deffat", men det har slutat med att jag antingen har blivit sjuk eller skadad. Att jag testade handlade om okunskap. 

Emil och Anna Jönsson Haag tränar fortfarande dagligen, "men långt ifrån lika mycket som tidigare". Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I vinter väntar tre skid-VM, alpint, längd och skidskytte. Vad paret Jönsson Haag ska göra under längd-VM är, åtminstone vad de säger nu, "lite oklart"

Under alpina VM i Åre har de dock en arbetsuppgift:

– Då ska vi vara volontärer och preparera backar. 

På frågan om de fått något erbjudande från SVT:s "Vinterstudion" om att vara experter under mästerskapen är svaret luddigt. 

– Det snackades lite om det där i våras, men de har så många bra experter som det är, säger Anna och lägger helt plötsligt till:

– Jag ska tävla i vinter, åka skidor och tävla. 

Emil ser en aning förvånad ut när han lyssnar på sin fru: 

– Inte världscupen, aldrig i livet. Men någon form av utmaning behöver jag ha för att tycka träningen är kul. 

Sedan hamnar de i diskussionen de så ofta hamnar i.

– Anna älskar att planera, där är vi väldigt olika. Jag tar det gärna som det kommer. Är det något vi bråkar om så är det nog just det, planering. 

LÄS MER: De byter efternamn 

Att det skulle bli dubbla efternamn, Jönsson Haag, när de gifte sig var det däremot ingen större diskussion om. 

Men när Emil är på toaletten smyger Anna in:

– Om vi får barn i framtiden blir det nog bara ett efternamn. Och då är väl ändå Haag bäst? 

"Vet inte hur det livet är"

Klockan närmar sig lunchtid och Emil ska ha ett möte med några kolleger i ett projekt. 

Anna undrar om hon kan hänga med. 

Och så går de i väg tillsammans, Anna och Emil. Ett före detta skidpar som har börjat ta de första stegen in i en ny värld. 

– Vi vet inte hur det här livet är, och det är ganska fränt. 

Emil och Anna tillsammans, en vanlig syn. "Vi vill fortsätta att göra saker ihop", säger de. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

LÄS MER: Allt du behöver veta inför världscupen  

Fakta: Det här är ätstörningar

Hur vet jag att jag har en ätstörning?

Du kan ha en ätstörning om du tänker mycket på din kropp och din vikt och är sträng och dömande mot dig själv. Det syns inte alltid utanpå att du har en ätstörning. Eftersom ätstörningar ofta kommer gradvis under en längre tid kan det vara svårt att själv se och förstå när det börjar handla om en sjukdom. 

Tecken på ätstörningar

• Du blir mer och mer fixerad vid vad du äter och din vikt. 

• Du skjuter upp eller hoppar över måltider, äter långsamt och ofta ensam.

• Du äter stora mängder onyttig mat när du är ensam.

• Du gör dig av med det du har ätit genom att till exempel kräkas.

• Du tränar överdrivet mycket eller får ångest om du hoppar över träningen 

• Du är kritisk till din kropp. 

• Du måste äta viss mat på ett särskilt sätt, annars får du ångest.

 

Problem med ätstörningar – hit kan du vända dig:

Frisk & fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Här kan du hitta hjälp i just ditt län – även för anhöriga.

Ätstörning.se – Fakta och tips om behandling.

Ätstörningszonen. En del av Tjejzonen, chatt m m. E-post: atstorningszonen@tjejzonen.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.