Haag: "Bra att korten läggs på bordet nu"

VAL DI FIEMME. Efter Uppdrag gransknings uppmärksammade program har en stor debatt om doping blossat upp.
Nu väljer det svenska skidlandslaget att visa upp de svenska åkarnas blodvärden.
– Jag är positivt inställd till det, säger Charlotte Kalla.

Det var Aftonbladet som genom landslagsläkaren Magnus Dyborn först kunde publicera samtliga svenska VM-åkares blodvärden.

De 15 åkarnas blodvärden, som alla är anonyma, varierar från 119 som lägst upp till 177 som högst, ett värde som är över det normala referensområdet.

Men enligt Magnus Dyborn finns det naturliga förklaringar till det.

- Han har blodvärden med sig sedan han lämnade högstadiet och började på skidgymnasiet. Vi kan visa att han har haft samma blodbild sedan han var 16 år, säger landslagsläkaren till Aftonbladet.

"Positivt inställd"

På fredagsmorgonen kunde även SportExpressen.se ta del av uppgifterna.
Landslagsläkaren Magnus Dyborn visade då upp resultaten av det Internationella skidförbundets blodtester mellan åren 2010 och 2012.
De svenska åkarna är positiva till att Magnus Dyborn väljer att gå ut med siffrorna.
– Jag är positivt inställd till att han väljer att göra det, jag står bakom det. Det finns variationer och det ser olika ut under året. Och vi blir testade väldigt ofta. Därför kan man även se vilka nyanser det finns under träningsåret efter att man har avslutat höjdläger och så, säger Charlotte Kalla.
– Det är inte svart eller vitt, det finns stora individuella variationer. Jag tror att Dyborn sa i går att det var en på 20 som har naturligt högt Hb-värde.

"Det är skitbra"

Även Anna Haag ser det som positivt att blodvärdena blir offentliga.
– Jag tycker att det är skitbra att alla korten kommer på bordet och att man ser att det är så här det ser ut. Det blir en mer öppen debatt och gemene man får större förståelse för vad det handlar om, säger hon.
– Norge gjorde det väl -01, men inte nu. Det vore bra om andra lag följde efter. Nu ser man att vi testas med jämna mellanrum och är det någon förändring för att vi har druckit för lite eller så, så kommer de dagen efter och gör ett nytt test.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.