Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW om Northug: ”Man får inte glömma det”

Leif GW Persson gästade Nyhetsmorgon under onsdagsmorgonen.Foto: TV4.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Petter Northug är misstänkt för tre brott. 

Något som den svenske kriminalprofessorn Leif GW Persson tror kommer resultera i ett fängelsestraff för skidikonen. 

– Den här gången tror jag att han riskerar att hamna i finkan rent fysiskt, säger Leif GW i Nyhetsmorgon i TV4. 

Det var strax efter klockan åtta på torsdagskvällen förra veckan som den norska skidikonen Petter Northug stoppades av polis på E6 vid Elverum, ungefär 15 mil norr om Oslo. 34-åringen ska ha hållit 168 km/h på en 110-väg.

Därefter gjorde polisen husrannsakan i Northugs hem, där de hittade kokain. 

På onsdagsmorgonen kommenterade kriminalprofessorn Leif GW Persson fallet med Petter Northug i Nyhetsmorgon i TV4. 

 – I det här fallet har man tillräckligt mycket underlag för husrannsakan. Den norska lagstiftningen är väldigt lik den svenska. Hade han gjort sig skyldig till motsvarande i Sverige så hade det säkert också blivit husrannsakan i hans bostad, säger Leif GW Persson. 

Brotten som Petter Northug misstänks för gäller två överträdelser mot trafiklagen, en för fortkörning och en för fortkörning drogpåverkad. 

Och nu tror den svenske kriminalprofessorn Leif GW Persson att Northug riskerar fängelse. 

– Man kan till och med åka i finkan om man överträder hastighetsbestämmelserna på det där sättet, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon och fortsätter: 

– Man får inte heller glömma bort Northugs historik, han har varit inblandad i liknande saker tidigare. Den gången dömdes han till 50 dagars fängelse och det avtjänade han med hjälp av fotboja i hemmet. Den här gången tror jag att han riskerar att hamna i finkan rent fysiskt. Hade han gjort samma sak i Sverige och varit svensk idrottsman tror jag att konsekvenserna blivit de samma. 

2014 körde Petter Northug rattfull och kraschade med bilen i Trondheim. Han flydde från polisen men dömdes senare till fängelse, ett straff som han senare alltså avtjänade med fotboja i hemmet. 

”Han har samarbetat”

Petter Northugs advokat Halvard Helle har tidigare berättat för Dagbladet om Northugs reaktion på det inträffade: 

– Petter är långt nere, han är i källaren, beskriver Helle sin klients status och fortsätter: 

– Han har samarbetat och vill samarbeta med polisen i den här saken. Det kommer att ske ett förhör inom den närmaste tiden efter ett avtal mellan mig och polisen.

Blodprovet Northug tog i fredags har fortfarande inte kommit tillbaka från analys.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.