Gunde Svans ilska: "Det är helt otroligt"

Publicerad

Det finska skidlandslaget tillåts bära syrgasmasker under tävlingar.

I kvällens Skavlan rasar skidlegendaren Gunde Svan mot beslutet.

– Det är helt otroligt, säger Svan.

SportExpressen avslöjade tidigare under månaden att det är fritt fram för åkarna i Tour de ski att använda sig av syrgasmasker under tävlingar.

Det finska landslaget har redan köpt in utrustningen, som tagits fram av svenske forskaren Peter Lindholm.

– Alla har trott att det här är förbjudet. Men det är det inte, sa förbundskaptenen Reijo Jylhä då.

Utrustningen består av en mask och en ryggsäck med gasbehållare. Innovationen kommer på tal i kvällens avsnitt av Skavlan, när skidlegendaren Gunde Svan sitter i SVT-profilens intervjustol.

"Det är så konstigt"

Och Svan gillar inte att maskerna fått grönt ljus av det internationella skidförbundet och antidopingbyrån Wada.

– Det är så konstigt, Oj, oj, oj, Är det så slapphänt ska jag bygga en motor med stor fläkt på ryggen. Som Karlsson på taket. För det där är ett tekniskt hjälpmedel om något, säger Svan i programmet.

– Det är okej att de testar. Men att de skulle kunna få göra det i tävling. Det är helt otroligt.

I programmet pratar Svan även om sin kamp med sjukdomen Twar, som han drabbades av 2011.

Gunde Svan om depressionen

54-åringen berättar att han föll offer för en depression när sjukdomen vägrade ge med sig.

– Det kändes som någon annan påverkat mig. Jag har aldrig känt mig deprimerad, jag förstod inte ordet innan jag var med om det här, säger Svan.

Även Svans dotter Julia, själv elitåkare, har diagnosticerats med Twar.

– I år är första säsongen som hon känner att hon är frisk, säger Svan.

– Klarar hon det här klarar hon allt.

 

Se hela intervjun i kvällens Skavlan, som sänds i SVT1 klockan 21.00.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag