Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunde Svan väljer nu att visa upp livet med sonen

Four Nations tävlingen i timbersport i München slutade med storseger för Ferry Svan.
Gunde och Ferry Svan
Foto: @gundeochferry/Instagram
Foto: PHILIP GADD
Foto: OLLE SPORRONG

Gunde Svan, 58, har varit skeptiskt inställd till sociala medier. 

Men nu har skidlegendaren öppnat dörren till Instagram – där han på ett nystartat konto visar upp livet med sonen Ferry, 24.

– Det kan nog vara en fördel för honom att hänga med i sociala medier, säger Ferry. 

Ferry Svan som övar med sin ”hot saw”, resultatet av några dagars skogsröjning och Gunde Svan som nästan river ner taket i familjens stuga. 

Det är ett urval av innehållet som Instagram-kontot ”Gunde och Ferry” bjudit sina följare på under den senaste veckan. 

Bakom kontot står alltså den svenska skidikonen Gunde Svan och hans son Ferry, en av världens bästa utövare i timbersports. Även Marie Svan är inblandad i projektet. 

– Många har varit på pappa under senaste åren och tyckt att han ska skaffa Instagram, men han är väl lite gamla stammen och förstår sig inte riktigt på det där kanske. Men nu har jag hjälpt honom och vi har gjort en Instagram tillsammans som vi ska försöka driva med mamma också, som kan filma när det händer roliga saker i våra liv som folk kanske inte alltid vet om att vi gör, berättar Ferry Svan. 

Hur privata kommer ni vara?

– Tanken är väl att hänga med i vår vardag som ibland är lite annorlunda. Speciellt med pappa är det stora kontraster, ena stunden är han i Stockholm och gör något tv-jobb, och nästa dag är han ute i skogen och röjer åtta timmar i stället. Men också det jag och pappa gör ihop, han hjälper mig mycket med timbersporten. 

– Vi har sagt att det inte ska vara stageat. Det är filmat i stunden, så det kommer inte bli uppställt och fint men lite klipp ur vardagen. Det får filmas när vi gör våra grejer. 

Gunde Svan startar Instagram-konto med Ferry

Ferry Svan menar att kontot förhoppningsvis kan ge honom ett lyft i timbersportsatsningen, men att det också är ett sätt att fasa in den tidigare svårövertygade Gunde Svan till de sociala mediernas värld. 

– Det är en blandning av båda egentligen, dels få in farsan på de sociala medierna, det kan nog vara en fördel för honom att hänga med lite mer. 

Vad säger han hittills då?

– Än så länge tycker han det är kul, det ska bli intressant att se om folk tycker om det eller inte. Det får framtiden utvisa, men än så länge tycker han det är roligt. 

”Gunde och Ferry”-kontot ostädat

Idrottsprofiler som når höga följarantal på sociala medier kan tjäna pengar genom samarbeten med olika varumärken, men Ferry menar att det inte finns några ekonomiska motiv bakom det nya Instagram-kontot. 

– Nej, det har vi inte tänkt på nu. Tanken är inte att tjäna några pengar på det här, det är mest en rolig grej för att kunna synas lite ute i sociala världen. Det kan vara positivt för mig som idrottsman också att hålla sig i rutan, så att säga. 

Hur skiljer det sig från ditt konto som du har sedan tidigare?

– Mitt konto är ju mer inriktat på min idrottskarriär, det handlar mer om träning och tävling. Det kanske vi inte gör jättemycket av på det här kontot. ”Gunde och Ferry”-kontot kommer vara mer fångat i stunden. Och det är ostädat, liksom

I november arrangerar Tyskland en stor internationell tävling i timbersports (det kan komma att klassas som VM eller EM, beroende på vilka utövare som får möjlighet att resa till Tyskland i coronatider). Ferry Svan siktar på att ta sig dit, men måste först vinna det svenska kvalet senare i oktober. 

– Så mitt fokus nu är att vinna den tävlingen. Och det är tuff konkurrens, Sverige har ett bra lag, säger Ferry Svan. 

https://www.instagram.com/p/CGc6umJlKe0/https://www.instagram.com/p/CGcq9j8H4VQ/

TV: Gundes gapskratt – efter sitt eget svar

Fem snabba frågor till skidlegendaren

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.