Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunde Svan: "Jag är inte fullt återställd"

Foto: Mikael Sjöberg

Det var över ett år sedan som Gunde Svan kände sig trött, hängig och sjuk.

Senare visade sig att han hade drabbats av sjukdomen Twar.

I dag är han fortfarande inte fullt återhämtad – men det går åt rätt håll.

– Den här sjukdomen har sina bakslag – sina berg och dalar innan den går ur kroppen. Jag har haft några sådana dippar under resans gång, säger han till SportExpressen.se.

I september 2011 tvingades Gunde Svan tacka nej till Mästarnas Mästare på grund av sjukdom. När den förre skidstjärnan uppsökte läkare, hade de svårt att förklara hans symtom.

Senare visade sig att Svan hade drabbats av luftvägssjukdomen Twar.

SportExpressen.se ringde upp 50-åringen för att fråga om sjukdomen, hur man mår, vad han gör i dag – men framför allt hur han ser på det senaste avhoppet inom skidlandslaget.

Oväntat avhopp

Ulf Karlsson lämnade förra veckan sin post som landslagschef – den roll som Svan hade mellan åren 2007 och 2009.

– Jag har inte känt några vibbar att det har med osämja att göra överhuvudtaget, säger Svan.

Karlssons avhopp innebär att förbundskapten Lars Öberg får dubbla arbetsuppgifter. Svan tror att Öberg kan fixa det galant.

– Jag har ju inte haft insyn sedan jag lämnade skutan, så jag har svårt att uttala mig om situationen. Men jag tror att Lars Öberg kommer att greja det där alldeles utmärkt. Det är en väldigt bra ledare som jag bara har fått positiva vibrationer från.

Vad är det viktigaste man gör som landslagschef?

– Ja, jag vet inte. Den rollbeskrivningen har ju skrivits om ett par gånger de senaste åren, sedan jag var där.

– På den tiden var den ekonomiska situationen helt annorlunda. Då gick mycket av min tid till att fixa med sådana bitar. Men när jag lämnade var ju det på rätt väg.

Behövs det en landslagschef?

– Det är väl olika från gång till gång hur stort det behovet är. Förbundschefen får väl göra en bedömning hur mycket som krävs och vilka roller som krävs.

– Men jag tror att de i laget har en mer nära kontakt med förbundskaptenen än med landslagschefen. På min tid fanns det inte något mittemellan. Många trodde ju att jag höll på med träning, men det var något som låg direkt på tränarna. Det ville tränarna då – att de skulle sköta träningen och jag skulle sköta ramar, ekonomi och yttre faktorer som påverkar landslaget.

"Barn, skog och tv"

Gunde Svan är ju, utöver sina framgångar i skidspåren, känd för sina uppdrag i tv-rutan. Svan har synts i program som Gladiatorerna, Ingenting är omöjligt och Bingolotto. Under sommaren, när han kände sig tillräckligt frisk, började han spela in nya program för Fångarna på fortet.

Vad tänker du göra framöver?

– Den här veckan har det varit älgskogen som har gällt. Annars rullar det väl på framåt.

– Jag tycker att jag har en väldigt fin mix av arbetssituationer just nu. Barn, skog och tv – det är tre kraftiga ben att stå på.

Talats tidigare om Mästarna Mästare. Hur ser du framöver – vad vill du göra?

– Jadu. Som jag sa har jag det väldigt bra nu. Jag lägger mycket kraft på skogsinnehavet och barnens idrottande tar en del tid. Tv ger ju en annan kontrast till att vara ensam i skogen. Så det skulle jag gärna fortsätta hålla på med.

Vad blir det då? Något du kan berätta om?

– Nej, ingenting som jag kan berätta om just nu. Men lite planer finns det, som vanligt...

"Är så pass gammal..."

Svan säger att han mår bra i dag. Samtidigt är han inte har återhämtat sig fullt ut efter sjukdomen.

– Men det tar tid att komma tillbaka. När man är så pass gammal som jag är i dag så tar det ju längre tid att återhämta sig jämfört med när man var 20. Jag kan inte räkna med att det ska så fort heller.

– Den här sjukdomen, Twar, den har sina bakslag. Den har sina berg och dalar innan den går ur kroppen helt. Jag har haft några sådana dippar under resans gång, framtill nu när jag blev frisk.

Så det blir inget Vasalopp framöver?

– Haha, nej då. Du kan vara lugn för det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.