Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunde Svan: "Förstår inte hur man tänker"

Gunde SvanFoto: Sara Strandlund
Foto: Nisse Schmidt / NISSE SCHMIDT BILDBYRÅN

Vasaloppet och flera andra stora långlopp har drabbats av en typ av fusk.

Nu reagerar skidlegendaren Gunde Svan mot fuskarna.

– Jag förstår inte hur man tänker, säger Svan.

Fuskaren har deltagit i flera lopp som ingår i det så kallade Worldloppet, ett paraplybegrepp för långlopp som körs runtom i världen.

Den internationella föreningen för Worldloppet-åkare larmade för fusket på sin hemsida. Även Vasaloppets sportchef Tommy Höglund har blivit informerad om skandalen.

– Det finns en deltagare som har redovisat resultat från lopp utan att ha åkt. Han har fått en kompis att åka med hans tidtagningschip. I de stora massloppen är det nästintill omöjligt att upptäcka. Om en av tiotusen åkare har två chip, det märks ju inte, sa Höglund om fusket.

Åkaren i fråga har funnits registrerad som deltagare i Vasaloppet

Svan: "Förstår inte hur man tänker"

Den svenske skidikonen Gunde Svan, med bland annat fyra OS-guld på meritlistan, upprörs över det här tilltaget.

– Det låter konstigt. Lite som han som hade en knapp i värjan, säger Svan, som refererar till Boris Onisjtjenko, den moderna femkamparen som i OS 1976 fuskade genom att manipulera sin värja och blev avstängd på livstid.

– Det låter som något barn har hittat på, som något skoj. Jag förstår inte hur man tänker då. Det måste vara en motionär, och inte någon i eliten, säger den 54-årige ikonen.

Precis, det handlar om en lägre nivå.

Det känns väldigt konstigt, att det ska vara så på den nivån.

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde?

Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram – för ännu större tillgång till de senaste och viktigaste nyheterna från sportvärlden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.