Gunde: ”Jag märkte absolut ingenting”

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Foto: TV4

Petter Northug är dömd till fängelse för fortkörning och innehav av narkotika.

Trots domen har TV4 valt att sända ”Sverige mot Norge”, där norrmannen medverkar.

– Han var helt exemplarisk när vi gjorde programmet. Jag märkte ingenting av det här då, säger programledarkollegan Gunde Svan i ”Nyhetsmorgon”.

På tisdagskvällen hade ”Sverige mot Norge” säsongspremiär i TV4. I programmet gör ländernas mest framgångsrika längd- och skidskyttestjärnor upp mot varandra. Programledaren Gunde Svan utlovar hög nivå.

– Jag gillar att göra ”Fångarna på fortet” också absolut, men om ribban där ligger på 80 eller 90 centimeter där så ligger ribban på två meter när vi får sätta tänderna i riktigt fulltränade atleter, säger han i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Rivaliteten mellan grannländerna ställs på sin spets. Men enligt skidlegendaren Gunde Svan är det Norge som historiskt bryr sig mest om maktkampen.

– Det är Norge som har mer rivalitet mot Sverige än vad vi har mot dem. Jag vet inte riktigt vad det kan bero på, för min egen del har det inte varit så stor skillnad om det har varit en norrman eller amerikan eller ryss som jag tävlat mot.

– Men på något sätt är det extra roligt att slå en norrman som svensk.

”Jag märkte absolut ingenting av det”

Vid sin sida har Svan programledarkollegan Petter Northug. Norrmannen blev nyligen dömd till sju månaders fängelse för fortkörning och innehav av narkotika.

Stjärnan stoppades för fortkörning i somras, kort efter att ”Sverige mot Norge” spelades in.

– Jag märkte absolut ingenting av det, jag var ju lite orolig för Petter var ju som han var även i skidspåret. Det var den bilden jag gick in i det här med honom som programledare. Jag var lite orolig att han inte skulle komma i tid till inspelningen och att vi skulle få vänta på honom, säger Gunde Svan i ”Nyhetsmorgon”.

Och fortsätter:

– Men han var helt exemplarisk när vi gjorde programmet. Jag märkte ingenting av det här då, helt klockren. Jag märkte som sagt ingenting av det här då.

Sänder programmet trots domen

Northug körde 168 kilometer i timmen på en 110-väg och stoppades i en fartkontroll utanför Oslo. Polis hittade sex gram kokain och 0,6 gram MDMA vid en husrannsakan. På en presskonferens berättade norrmannen öppet om sitt missbruk.

– Det sitter långt inne att erkänna det. Jag har ett allvarligt missbruksproblem som består av alkohol, narkotika och piller i samband med periodvis hårt festande, sade han då.

TV4 har stått fast vid beslutet att sända ”Sverige mot Norge” trots domen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.