Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunde hyllar dotterns succé efter sjukdomen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jessica Gow / Scanpix

Hans dotter Julia Svan besegrade twar och tog guld i junior-VM.

Och nu hävdar Gunde Svan att han själv aldrig hade klarat av dotterns bragd.

– Jag fick panik bara jag var förkyld i en vecka, säger Svan till norska Dagbladet.

Julia Svans junior-VM blev en triumf.

Dels på grund av stafettguldet – men framför allt för att hennes insats representerade en storstilad seger över luftrörssjukdomen twar, den som plågat 19-åringen i omgångar sedan 2011.

För Julia Svan förstörde twar fjolårssäsongen och början på den nuvarande. För pappa Gunde Svan innebar sjukdomen att han missade ett tillfälle att delta i SVT:s Mästarnas Mästare.

"Vet vad hon gått igenom"

Men när han släppte fram tårarna hos Malou von Sivers i TV4:s Efter Tio i höstas, så var det för att Julia Svans sjukdom kom på tal.

– Jag var inte förberedd på att reagera så starkt, jag trodde att jag var bättre mentalt förberedd. Men jag har varit med om hela resan och vet exakt vad hon har gått igenom, säger Gunde Svan i en intervju med norska Dagbladet.

"Satt hemma"

Gunde Svan kunde dock inte se dotterns framgångar på plats i Liberec. 19-åringen hade bett honom och mamma Marie att stanna hemma.

– Min egen erfarenhet är det blev mer att tänka på när föräldrarna var med. Julia ska fokusera på sig själv, inte på oss. Men jag ska inte sticka under stol med att det hade varit fint att få se det. Att följa loppet på internet är inte samma sak, du ser bara tiderna som dyker upp. Det är annorlunda att sitta hemma, säger Svan.

Den före detta skidstjärnan, som har OS– och VM-guld på meritlistan, höjer nu sin dotter till skyarna.

– Den starkaste prestationen var att hon höll modet uppe när tillbakaslaget kom, säger han.

"Hon är större"

Händelsen som Svan refererar till inträffade i höstas, när twar-sjukdomen kom tillbaka och sköt upp tillfrisknandet.

– Ändå höll hon uppe humöret, motivationen och engagemanget. Det är det som har imponerat mest på mig. Själv har jag aldrig varit i närheten av att tackla motgång under en så pass lång period. Jag fick panik bara jag var förkyld i en vecka. Var jag förkyld i två veckor, då var det en katastrof, säger han.

Svan går så långt att han håller dotterns prestation högre än alla sina egna framgångar.

– Det är något helt annat, det här är större nu. Det är ditt barn. Det går inte ens att jämföra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.