Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunde: Aldrig haft så destruktiva tankar förr

Gunde Svan ifrågasätter kaxigheten hos idrottsstjärnor som Petter Northug och Zlatan Ibrahimovic. Sveriges före detta skidkung befarar att det kan komma att påverka blivande generationer idrottare negativt.Foto: Sara Strandlund
Marie och Gunde Svan.Foto: Sara Strandlund
Gunde Svan och Charlotte Kalla under Idrottsgalan 2008.Foto: Christian Örnberg
Gunde med sina två OS-guld från 1988.Foto: Sören Karlsson

Han har vunnit elva VM-medaljer och bidrog till Charlotte Kallas genombrott. Med tio dagar kvar till skid-VM i Falun ger Gunde Svan nu sin syn på Norges dominans, Petter Northugs psykningar och Charlotte Kallas tårar.

– Att hon är bräcklig och skör som skidåkare är svårt att förstå för de som inte har varit på den nivån själva, säger Svan.

Sveriges främsta idrottare genom tiderna - enligt Dagens Nyheter

1) Björn Borg, tennis (f 1956)

2) Zlatan Ibrahimovic, fotboll (f 1981)

3) Jan-Ove Waldner, bordtennis (f 1965)

4) Annika Sörenstam, golf (f 1970)

5) Ingemar Stenmark, alpint (f 1956)

6) Carolina Klüft, friidrott (f 1983)

7) Ingemar Johansson, boxning (1932-2009)

8) Gunde Svan, skidor (f 1962)

9) Peter Forsberg, ishockey (f 1973)

10) Gert Fredriksson, kanot (1919-2006)

Gunde Svans mästerskaps-medaljer

OS 1984

Brons 30 km

Guld 15 km

Silver 50 km

Guld stafett

VM 1985

Brons stafett

Guld 50 km

Guld 30 km

VM 1987

Guld stafett

OS 1988

Guld stafett

Guld 50 km

VM 1989

Guld stafett

Guld 50 km

Guld 15 km

VM 1991

Silver stafett

Silver 50 km

Silver 15 km

Guld 30 km

Livet kan vara orättvist. Gunde Svan, 53, har stakat tusentals träningsmil på skidor, vunnit sju VM-guld och fyra OS-guld åt Sverige, slagit dopade Aki Karvonen på 15 kilometer i OS i Sarajevo 1984 med nio sekunder, men får ändå frågor när han reser i Sverige om han verkligen duschat på under 1,36. Allt det här skrattar Gunde Svan åt med en självdistans och värme som inte alltid kom fram under hans aktiva karriär som skidåkare.

Svan tycker fortfarande illa om att slösa bort tid. Han planerade gräsmattan på tomten exakt efter bredden på gräsklipparen, 1,07.

- Jag blir avundsjuk när jag ser folk som tycker det är okej att bara söla bort en halvtimma, säger han.

Knepet med att få ned tiderna i badrummet är rätt handdukar.

- Det tänkte jag på när jag kom till hotell, vilken storlek det var och hur bra den suger. Hotellhanddukar brukar vara väl använda så de suger bättre. Och det är ju... bra, säger Gunde och skrattar efter en väl använd konstpaus.

Diskuterade Zlatans utspel

Vi ses på ett hotell nära Stureplan i Stockholm. Dagen innan har Gunde Svan varit på Idrottsgalan och träffat andra gamla sportstjärnor. Då handlade samtalsämnet i stället om dagens generation idrottare. En kollega ville veta vad Svan tyckte om Zlatan Ibrahimovics uttalande om andraplatsen på Dagens Nyheters 150-lista över Sveriges största idrottare. "På den listan är jag 1, 2, 3, 4 och 5:a, med all respekt för de andra", sa PSG-anfallaren.

- Då är man så långt från Ingmar Stenmarks ödmjukhet man kan komma, säger Gunde Svan och fortsätter.

- Frågan är hur långt Zlatan kan dra det snöret. Han som jag pratade om Zlatan med i går frågade mig: "Hur långt tror du att han kan klara sig med att kunna säga så där?".

Och vad tror du?

- Det är lite som med Petter Northugs fyllkörning. Det behövs inte så mycket förrän... vi får se hur lång tid det tar innan Northug är uppe där han var innan igen. Det var droppen för mig. Där rann det över för mig. Då förstod alla att han tänjer på lagen, gör den till sin egen och sätter sig över den. Men det finns inga träd som växer till himlen.

Så om Zlatan säger sådant så tror du att han balanserar på gränsen för vad folk accepterar?

- Minst sagt på gränsen, skulle jag säga.

Många menar att det är bra att ha den typen av självförtroende.

- Men det är en annan sak.

Gundes fru Marie, som även hon representerat Sveriges längdskidåkningslandslag i OS och VM, sitter bredvid oss i frukostmatsalen.

- Behöver man klättra på andra för det? frågar hon.

"Tyckte det var så fult mot oss"

Gunde, åtta på DN:s lista, fortsätter.

- Berättaren på "Idrottsgalan" sa att han tyckte att det var så fult mot oss andra på listan. Han tog Björn Borg som var världsetta som exempel. Han räknade upp hur många världsettor och världsmästare som helst som var bakom Zlatan på listan och Zlatan är rankad 13:e i världen i fotboll (enligt en färsk lista i Guardian). Och han har inte vunnit något heller. Det var dit han kom. Hur han kan med det köttet på benen påstå att Borg eller några av de andra inte skulle vara före honom på listan. Jag har inte tänkt på det innan.

Tyckte du att den här idrottsmannen hade en poäng i det?

- En jättepoäng! Jag hade inte tänkt på det så.

Men fotboll är en mycket större sport än skidåkning.

- Absolut! Absolut!

Gunde Svan befarar att självsäkra idrottsmän som Zlatan Ibrahimovic och Petter Northug påverkar kommande generationer på ett negativt sätt.

- Jag tycker tyvärr att jag ser det i Norge med norrmännen. När de kommer till Skandinaviska cupen i Falun tar de mer eller mindre över staden och åker mot åkriktningen som är absolut förbjudet, men de skiter i det, och sladdar över spåren. Jag kunde inte hålla mig till sist. Jag sa till en norsk skidåkare: "Varför sladdar du i spåren? Ska inte du vara med och tävla? Du ska ju åka i det här spåret själv!"

Bråkade ni lika mycket på din tid som skidåkare gör i dag. Ta bara Northugs ordbråk med de svenska åkarna.

- Nej, det är en ny era och det är framför allt Northugs förtjänst. Jag har hela tiden känt med Northug att han tänjer på gränserna, och innan han fyllkörde tänjde på gränsen många gånger, och det är en sak att tänja på gränserna men en annan sak att systematiskt sätta det i system och överutnyttja de andras goda vilja, till och med sina lagkamraters. Det tycker jag... Det smakar inte riktigt bra.

Hur menar du att han utnyttjat andra?

- När det gäller "sportsmanship". Titta på Martin Johnsrud Sundby och hur sur han var på Northug på norska mästerskapen när han gled med hela vägen och spurtslog allihop. Northug gjorde inte ett skit av jobbet. Det är inget som säger att du inte får göra så. Det är upp till din egen moral om du kan leva med att snuva dem på guldet på det sättet, att inte hjälpas åt. Det är var man har den gränsen själv och jag uppfattar det som att Northug inte har den gränsen som de andra för att han vet att han är spurtsnabb. Det är därför han överutnyttjar det.

Vad tycker du om att han psykar svenska motståndare. Man får en känsla av att svenskarna blir argare av sådant där, att det påverkar dem negativt, men att Northug bara kan slänga ur sig saker utan att det är en så stor grej för honom?

- Ja, så är det.

Är det bra för svenska skidåkare?

- Nej, jag tror vi har för stor moral och för stor "sportsmanship" för att passa i det systemet.

Gunde Svan visste tidigt att han var en unik längdskidåkare. Ändå vågade han inte berätta det öppet. Hans pappa hade lärt honom att "vara hövvly".

- Min far blev 99 år och han var över 50 år när jag blev till så han var pensionär när jag åkte skidor. Han var av den gamla skolan, med föräldrar födda på 1800-talet, och för honom var det viktigaste i livet att inte vara stor i käften. Du ska vara hövlig, sa man då. Det var viktigt att vara väldigt reko och göra rätt. Inte förhäva dig.

- Sedan kom jag till landslaget och de sa: "Du måste tro på dig själv om du ska kunna lyckas!" Det tog flera år innan jag tordes säga "Jag åker dit för att vinna!" inför tävlingar. Men jag upptäckte en markant skillnad i kraft när jag sa samma sak som jag tänkte. Hur mycket tanken påverkade kroppen. Jag började se prispallen. Till slut började jag träna på segergesterna i förväg för att de skulle sitta bra. För att mentalt sätta mig in i hur de ska kännas.

Tränade - på segergester

Under OS i Calgary tränade han på en stubbe.

- Jag hoppade upp på den och sträckte upp armarna i luften. Jag hoppade upp så att till och med de långsamma fotograferna skulle få en bild på när jag var i luften. Raka armar och raka ben tyckte jag såg ballt ut. Det skulle se ut som att jag hängde i luften. Jag skulle vinna med sådan marginal att jag kunde hålla på med sådant. Att släpa mig upp på prispallen hade jag gjort många gånger, men jag ville ha så mycket överskott när jag var i mål att jag kunde tänka på det.

Han blev mer och mer självsäker. Inför ett VM bad Expressens skidreporter Göran Söderlund honom att tippa medaljörerna i de kommande loppen. Han satte sig själv etta på alla loppen, men brydde sig inte om att tippa tvåan och trean. Det var inte viktigt.

Svan har blivit mer ödmjuk med åren. 2011 drabbades han av twar. Fysiskt är han frisk från sjukdomen, men den har påverkat honom mentalt.

- Det som var sämst var ovissheten. Det tog sju-åtta månader innan jag visste vad det var. Det var en extremt jobbig tid. Så destruktiva tankar har jag aldrig haft i mitt liv.

- Jag tänkte; "Blir jag inte bättre än så här kanske jag får acceptera att jag inte kan gå i en trappa igen", säger han.

Vad var det för destruktiva tankar?

- Att man inte skulle överleva. Jag gick inte ifrån mobiltelefonen en dag, en stund, för att jag var så rädd att hjärtat skulle stanna. Det var det orienterarna dog av. Jag hade läst så mycket om det. Jag hade svårt att sova till och med. Man blir väldigt ödmjuk efteråt. Helt plötsligt är man inte så morsk.

Förutom medaljerna var Svan också viktig när svensk skidåkning var i kris.

De ekonomiska problemen var så svåra att han var tvungen att välja bort antingen vallare eller träningsbidrag. Under sina två år som förbundskapten - han slutade för att kunna lägga mer tid på dottern Julias skidkarriär - gav han Charlotte Kalla förutsättningar att bli den stjärna hon är i dag. Han medger att det känns som att han fick en far och dotter-relation med Kalla. Svan är inte orolig över OS-guldmedaljörens tårar i en tävling nyligen.

- Många gånger förstår tyvärr inte vanligt folk hur skör tråd man balanserar på. Hur nära gränsen du går för vad som är kalkon och vad som är kanon. Det är lätt att det blir för mycket och om det slår sig på skallen också kan det sitta en stund också. Då gäller det att hela tiden övertyga sig själv om att man har rätt och att man är inne på rätt linje.

"Hon ligger antagligen helt i fas"

Det är bara tio dagar kvar till VM i Falun.

- Med den rutinen hon har och den träningsmängd hon har bakom sig, får hon rätt stöttning och hjälp kommer hon hinna vända det till Falun-VM. Det är jag övertygad om. Men att hon är bräcklig och skör som skidåkare är svårt att förstå för de som inte har varit på den nivån själva.

Hur kan det vända så snabbt på en månad?

- Förmodligen har hon tränat väldigt mycket mängd och är i överkant för vad kroppen tål och det beror på att hon är tränad för att vara i form om en månad, inte nu. Men då ligger hon antagligen helt rätt fysiskt i fas.

- Sedan är det olika hur mycket framgång och formbesked du behöver ha en månad innan. Ett extremfall åt andra hållet för mig var sista säsongen och VM i Val di Fiemme. Helgen innan VM skulle dra i gång, då hade jag varit sjuk och dålig innan, förkylning är inget bra, då åkte jag Dalarnas distriktsmästerskap tre mil bara för att känna hur det kändes. Jag fick stryk av Sven-Erik Danielsson med en och en halv minut och alla sa att det var kört och att det inte var någon mening att jag åker till VM, men ändå kände jag under loppet att formen var på väg tillbaka. Två veckor senare vann jag tremilen i VM. Så visst går det att få det att svänga snabbt.

Det är intressant att skidåkning också handlar om så mycket mental styrka.

- Vissa gånger kan det vara 80 procent i skallen och 20 procent i kroppen, säger Svan. Men om du inte har de 20 procenten, att kroppen svarar, då börjar du tvivla och då är du farligt ute naturligtvis. Därför är det bra med rutin.