Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gravida Haag vägrar sluta tävla: ”Skitkul”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ett drygt år har gått sedan Anna Jönsson Haag la skidorna på hyllan.

Nu väntar ett nytt kapitel i livet – när parets första barn beräknat i oktober.

Men träningen är hon inte redo att släppa.

– Vi ska tävla varje helg i augusti, säger Jönsson Haag.   

Det är högsommar och värmen har nått upp till Norden. 

Var Anna Jönsson Haag befinner sig?

Hon och hennes man, Emil, samt några vänner är på Bornholm, i Danmark, för att ta sig igenom ett etapplopp på fem dagar – ett slags maraton.

– Man kör 42 kilometer uppdelat på fem dagar. Jag vet inte riktigt vilket som är lättast att göra egentligen, att springa ett maraton direkt eller dela upp det i korta distanser som man verkligen måste ta i på. 

Hur går det?

– Det går bra. Jag lufsar ju mer runt beroende på vad kroppen orkar för dagen. Jag är inte alls lika snabb som jag var förut nu när jag är gravid men för de andra går det jättebra. Det är skitkul!

Väntar barn i oktober

Anna Jönsson Haag är snart tre fjärdedelar genom sin graviditet och födseln är beräknad till början av oktober. Förra sommaren gifte hon sig med Emil Jönsson och nu väntar paret sitt första barn.

– Det känns fantastiskt, otroligt spännande. Som före detta elitidrottare är man van att sätta sig själv i första rummet alla situationer. Att verkligen få åsidosätta sig själv, det kommer bli en bra utmaning, säger hon.

Hur har graviditeten varit?

– Jag hade de där klassiska, jävliga veckorna när man bara mådde piss. Jag var så fruktansvärt trött, men jag tränade och tävlade faktiskt under den perioden också. Sen var det som att det bara slog om och jag har kunnat träna varje pass jag har velat. Jag är väldigt tacksam för det, jag märker mentalt hur mycket jag behöver träningen. 

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Träningen har blivit en livsstil”

Träningen är fortfarande en stor del av hennes liv och hon både tränar samt tävlar väldigt mycket – både hemma och på semester.

– När vi är på semester passar vi på att upptäcka. Det är väldigt kul när man kommer till ett nytt ställe att springa eller cykla, utforska på det sättet. Förr hade man en träningsplanering, allt hade ett syfte, nu kan vi mycket mer gå på feeling och det är väldigt skönt. 

Hon förklarar:

– Vi älskar träningen. Det har blivit en livsstil, jag tror att vi slutade i rätt tid, när man fortfarande har glädjen kvar till idrotten och att röra på sig. 

Jag är väldigt tacksam att det blev på det sättet

”Tillfreds med livet”

Som nämnt tidigare tog Anna Jönsson Haag beslutet att lägga sin karriär åt sidan för mer än ett år sedan, i mars 2018. Hon har tidigare beskrivit att hon kände att ”nu är jag färdig”.

– Det är så jag trott hela mitt liv att det skulle vara. Jag är väldigt tacksam att det blev på det sättet, för det är ett stort och för många ett svårt beslut att ta. Jag säger inte att det var lätt för mig, men har jag en sådan inställning att om jag får en känsla, då funderar inte jag så mycket på de andra valmöjligheterna utan det är den linjen jag kör på, på gott och ont.

Hur var det att gå ta steget till att sluta?

– Jag tyckte det blev lite av en lättnad, jag tyckte det var häftigt att få säga orden ”nu är jag färdig med det här”. Det var lite så när hösten kom och de åkte till Alperna, jag älskar de där lägren och gemenskapen. Men jag hade inget sug att vara nervös inför intervallpassen, vara sliten och nojig om man hade tränat rätt inför säsongen. Jag har, sedan jag tog beslutet, varit väldigt säker på mitt beslut och känt mig väldigt tillfreds med det.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Har du anpassat dig till livet efter skidkarriären?

– Hade du frågat mig för ett år sedan hade jag inte gjort det. Men nu har jag anpassat mig till de nya förutsättningarna. Sen att vi förhoppningsvis får barn i början av oktober och man har ingen aning hur hösten blir eller hur jag kommer må nästa vecka... Som många andra gravida också kan säga: man är tillfreds med livet men har inte så höga ambitioner just nu. Och livet är rätt härligt som det är.

Spenderar sommaren på tävlingar

Det har gått mer än halva sommaren och augusti är bara runt hörnet. På frågan hur Anna Haag spenderar resten av sommaren skrattar hon till och säger:

– Vi ska tävla varje helg i augusti. 

Det är bland annat Swim Run i Göteborgs skärgård, kanotmaraton, alliansloppet och Trail Run, som har planerats in.

– Full fart, men det är superkul, det är det.

Vilken är drömtävlingen?

– Jag älskar att springa, jag vill gärna fortsätta springa och jag vill gärna springa fjäll lopp för jag tycker det är så härligt med vyerna och utsikten. Nästa sommar hoppas jag kunna springa ett fjällmaraton.