Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gjort succé i det tysta – måste få chansen nu

Se senaste ”Skidsnack” från världscuphelgen i Lillehammer.
Linn Svahn i mitten.Foto: Volkswagen Skiteam.
Norge dominerade i Lillehammer.Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LILLEHAMMER. Prognosen inför helgen var nattsvart.

Men resultatet blev… oväntat bra.

Flera svenska åkare imponerade stort i Lillehammer – och samtidigt fick vi ett riktigt formbesked i Idre.

Linn Svahn, 19, måste få chansen i världscupen nu.

Vi befarade det värsta inför den här helgen.

Sverige kom till start utan åkare som Stina Nilsson, Frida Karlsson, Ebba Andersson, Maja Dahlqvist och Calle Halfvarsson. Samtidigt såg Norges landslag, med Therese Johaug i spetsen, ut att vara starkare än på väldigt länge.

Det var upplagt för slakt.

Vi såg framför oss drivor med nedslagna svenskar och hånfullt jublande norrmän.

Och visst, på det stora hela blev Sverige överkört av Norge, men under hela helgen var det också svenska åkare som svarade för imponerande prestationer som vi inte riktigt hade räknat med.

Några av dem:

Moa Lundgren, 21, chockade alla genom att vara nia på 10 kilometer klassiskt under lördagen. Hon blir att räkna med både i sprint och i distans framöver och borde så klart få en plats i A-landslaget så fort som möjligt (just nu är hon inte ens med i B-laget).

Emma Ribom, 22, gjorde en strålande insats på förstasträckan i stafetten, där hon låg som fastnaglad i ryggen på den norska stjärnan Maiken Caspersen Falla. Hon kom in som reserv den här helgen och tog verkligen chansen.

Björn Sandström, 24, var urstark i herrarnas stafett när han bet fast i ryggen på ryssen Andrej Larkov och norrmannen Pål Golberg. Sverige var trea vid första växlingen, med marginal ner till resten av fältet.

Jens Burman, 25, visade att han tagit ett rejält kliv inför den här säsongen när han var överlägset snabbast på tredje sträckan i stafetten. Han var 18 sekunder snabbare än OS-guldmedaljören Simen Hegstad Krüger som var näst snabbast i fältet.

Vi hade faktiskt inte kunnat hoppas på något mer än det här.

Och allting ser plötsligt väldigt spännande ut inför nästa helg i Davos, då flera av de svenska storstjärnorna väntas vara tillbaka.

 

Då hoppas jag också att Linn Svahn är med i truppen.

Har ni koll på henne? Hon slog Stina Nilsson i supersprint (100 meter) förra året och har sen tagit kliv efter kliv i rätt riktning.

Under den nationella premiären i Gällivare var hon tvåa bakom Nadine Fähndrich i den kaotiska sprinten och besegrade åkare som Jonna Sundling, Moa Lundgren och Emma Ribom.

Efteråt var hon vansinnig och skrek ut sin ilska i målområdet.

”Jag kände att jag hade något bra på gång i dag”, förklarade Svahn när vi träffade henne en stund senare.

Men var inte det här bra?

”Jag ville ju vinna!”

Det är sällan man stöter på såna vinnarskallar.

Den här helgen visade Linn Svahn att hon är redo för världscupen när hon dominerade totalt under Volkswagen Cup i Idre – långt, långt bort från strålkastarljuset i Lillehammer. Först vann hon 10 kilometer klassiskt framför åkare som Lisa Vinsa och Sofia Henriksson, sen knäckte hon Johanna Hagström och tog hem segern i sprinten.

Jag tror att hon kan bli livsfarlig om hon får chansen i världscupen.

Höjdpunkter från damernas stafett

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.