Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gjorde sitt livs lopp – hyllas nu enormt

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Moa Lundgren imponerade i Nove Mesto.

21-åringen tangerade sitt personbästa och blev åtta i 10-kilometersloppet i individuell start under lördagen.

– Det är det jag är mest stolt över i dag, att jag på egen hand håller ihop och slutför och gör ett jättebra lopp, säger Lundgren efter loppet.

– Det ska bli väldigt spännande att följa henne den här säsongen och förhoppningsvis många säsonger framöver, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Moa Lundgren har aldrig varit bättre än åtta i ett distanslopp i världscupen men i 10-kilometersloppet i fri stil i Nove Mesto tangerade hon den placeringen. 

– Hon har inte gjort distanslopp på den här nivån tidigare som hon har gjort den här säsongen. Det är fantastiskt, säger Anders Blomquist i SVT:s sändning.

Även Lundgren var nöjd efter loppet, framför allt eftersom hon fick åka själv hela vägen.

– Jag startade ganska tidigt och hade sett att om jag kunde åka in på tolv minuter skulle jag få varva med Östberg men så var jag tjugo sekunder för långsam för att få den drömmen att gå i uppfyllelse. Så jag fick åka själv hela loppet, säger Lundgren.

– Det är det jag är mest stolt över i dag, att jag på egen hand håller ihop och slutför och gör ett jättebra lopp. 

Moa Lundgren: ”Jättepositiv överraskning”

Lundgren kämpade sig till en åttondeplats i lössnö.

– Det var otroligt svårt att känna ifall det gick fort eller inte eftersom det var världens lössnö. Men det var det för alla och det gick tillräckligt fort ändå.

Lundgren blev förkyld under Tour de Ski och gjorde nu comeback i tävlingsspåret. Succé i distanslopp var något som Lundgren, som tidigare gjort bäst resultat i sprint, inte hade förväntat sig.

– Jag hade hoppats att jag skulle få åka några distanslopp och hade bara fokus på U23-VM inför säsongen och på att få åka så många sprintar som möjligt. Det har varit en jättepositiv överraskning.

Vad är det som gjort det?

– Jag har legat i i träningen och jag har märkt att jag har sprungit snabbare i alla lopp som jag ställt upp i. Jag har haft känslan att jag ökat min kapacitet. 

– Jag har ökat den totala belastningen så att jag kanske tränar åtta dagar i sträck och har en vilodag i stället för att jag har två vilodagar per vecka.

Fredriksson: ”Hon har alla förutsättningar”

Lundgren har tidigare som bäst varit sjua i sprinten i Falun i mars förra säsongen och åtta i ett lopp i Lenzerheide i Tour de Ski i mellandagarna.

– Det är väldigt härligt att följa henne, hon är en offensiv åkare, säger Blomquist.

– Det ska bli väldigt spännande att följa henne den här säsongen och förhoppningsvis många säsonger framöver. 

Även Mathias Fredriksson i SVT:s studio är imponerad.

– Vi känner henne mer som en sprintåkare men hon öppnar hårt och håller distansen hela vägen, säger Fredriksson.

– Hon har alla förutsättningar att bli en allroundåkare och börjar etablera sig som topp tio på distans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.