Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knäckte norrmännen – hyschade publiken

Bolshunovs gest mot publikenFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Bolshunovs gest mot publikenFoto: SVT

LILLEHAMMER/STOCKHOLM. Alexander Bolshunov åkte ifrån norrmännen i Lillehammers skiathlon.

Inne på upploppet hyschade han mot publiken när han åkte in som etta och bröt den norska dominansen.

– Jag ville tysta norrmännen, säger ryssen efter loppet.

Jens Burman blev en positiv svensk överraskning och slutade sjua.

När Calle Halfvarsson saknas i världscuptävlingarna i Lillehammer är Jens Burman det största hoppet för de svenska herrarna. Han lyckades också bra i helgens första tävling när han slutade sjua.

Burman låg med i tätgruppen under hela den klassiska sträckan men när Alexander Bolshunov, Hans Christer Holund och Emil Iversen ryckte strax efter bytet till fristilsskidor fick han och resten av fältet svårt att hänga med.

Burman höll sig sedan alltsomoftast långt fram i en klunga där bland annat Johannes Hösflot Kläbo och Iivo Niskanen ingick. Burman var aktiv längst fram i gruppen men blev till sist nedspurtad och hamnade på sjunde plats.

– Han bet sig fast och var aktiv och åkte ifrån starka löpare som Ustiugov. Det var en jättefin insats av Burman, säger experten Anders Blomqvist i SVT:s sändning av loppet.

”Var inte riktigt vaksam”

Burman själv var också glad över sitt lopp.

– Det var tufft tycker jag men kroppen kändes väldigt bra. Niskanen körde på riktigt hårt på den klassiska delen och då var man bra ruskig ett tag men jag får vara nöjd med att lyckades bita mig fast. Jag var lite orolig över den klassiska formen innan men det kändes bra.

Han erkänner att han missade när de tre åkarna ryckte ifrån i tätklungan.

– Det är väldigt tajt med placeringarna i masstarter och jag var inte riktigt vaksam när de tre gick ifrån och fick en lucka. Sedan tänkte jag att vi kanske skulle jobba ikapp men vi gjorde inte det, det var synd för jag var väldigt pigg där.

Vad känner du när nu sneglar framåt nu?

– Säsongen är lång och det har bara gått två helger men jag siktar högt och tycker inledningen har varit stabil. Det är inte så långt för att ta det där sista steget och kanske ta en pallplats senare i vinter.

– Jag får sikta högre nästa helg. Davos är ett ställe jag brukar åka bra på.

Det betyder att Burmans bästa placering i världscupen fortfarande är sexa, något han åstadkom i ett lopp i Davos, där världscuptävlingarna går nästa helg...

Är du på pallen då?

– Det är drömmen, jag ska kämpa för det.

Bolshunov tog hem segern

Tätstriden avgjordes när Hans Christer Holund och Alexander Bolshunov gick ifrån Emil Iversen med drygt en kilometer kvar av loppet. Strax därefter försökte Holund rycka ifrån Bolshunov men ryssen svarade bra och stod i sin tur för ett imponerande ryck när han avgjorde strax innan upploppet. 

Väl inne på upploppet hyschade Bolshunov åt publiken i Lillehammer som säkerligen hade hoppats på norsk seger.

– Han älskar att vinna. Och han älskar att vinna mot norrmän. Nu slog han 15 norrmän! Det var en speciell seger för Alexander. Extra speciellt att det var här i Lillehammer också, säger den ryska tränaren Markus Cramer. 

– Jag är lite förvånad över att han lyckades vinna, för han har haft problem med en ryggskada i veckan. Vi vet inte exakt vad det är, men musklerna i ryggen stör honom.

Alexander Bolshunov själv avslöjade att gesten var planerad för att tysta norrmännen när han pratade med SportExpressen efter loppet.

– Det var min plan för det här loppet. Jag bestämde det här för några dagar sedan, säger Bolshunov.

Se höjdpunkter från herrarnas skiathlon i Lillehammer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.