Therese Johaug. Foto: HEIKO JUNGE / AP TT NYHETSBYRÅNTherese Johaug. Foto: HEIKO JUNGE / AP TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug. Foto: HEIKO JUNGE / AP TT NYHETSBYRÅN
Yles nyhetschef Christoffer Herberts tycker det är rent elakt mot norrmännen att jämföra fallet Johaug med den ryska dopingen. Foto: YLEYles nyhetschef Christoffer Herberts tycker det är rent elakt mot norrmännen att jämföra fallet Johaug med den ryska dopingen. Foto: YLE
Yles nyhetschef Christoffer Herberts tycker det är rent elakt mot norrmännen att jämföra fallet Johaug med den ryska dopingen. Foto: YLE
Aino-Kaisa Saarinen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNAino-Kaisa Saarinen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Aino-Kaisa Saarinen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

"Genomruttet – det gör mig illamående"

Publicerad

Therese Johaug fick sitt dopingstraff förlängt till en 18 månader lång avstängning.

I Finland har vissa kritiska röster kopplat samman norskan med den systematiska doping som avslöjats i Ryssland – något som gör sportprofilen Christoffer Herberts upprörd.

– Skadeglädjen som finns i Finland kring det Johaug råkat ut för gör mig rent illamående, säger han till Yle.

Ni känner till bakgrunden.

Therese Johaug testade positivt för den anabola steroiden clostebol, och stängdes av i 13 månader.

Norskan menade att hon fick i sig det förbjudna preparatet från en läppsalva, som hon fått av landslagsläkaren Fredrik Bendiksen. 

Domen överklagades till CAS – som visserligen köpte Johaugs version, men samtidigt menade att det största ansvaret låg på henne själv – och straffet förlängdes till 18 månader.

Samtidigt har ett systematiskt dopingsystem avslöjats inom den ryska sporten, där bland annat dopingprov manipulerades och förstördes under OS i Sotji.

 

LÄS ÄVEN: Johaugs nya liv efter skandalen 

"Det gör mig rent illamående"

Enligt Yles nyhetschef Christoffer Herberts har vissa kritiska röster i Finland kopplat ihop Johaug med den doping som avslöjats inom Ryssland – något han ser som totalt felaktigt.

– Den finländska inställningen där man på något sätt försöker jämställa det ryska fusket med Therese Johaug gör mig beklämd. Jag vet inte hur många kolumner jag läst som handlar om att doping är doping – och så är det ju inte alls. Det finns en enorm bredd av doping, säger Herberts till Yle.

Aino-Kaisa Saarinen är en av de finska skidstjärnor som kritiserat Johaug.

– Det var ett allvarligt fall, och straffet är bra, sa hon när CAS slagit fast sin slutgiltiga dom.

– Skadeglädjen som finns i Finland kring det Johaug råkat ut för gör mig rent illamående. Jag tycker Therese Johaug är ett offer och tycker väldigt synd om henne. Det som hänt i Ryssland är så fullständigt totalt bottenlöst genomruttet att det inte ens förtjänar att nämnas i samma stycke som Johaug, säger Christoffer Herberts.

Christoffer Herberts: "Rent ut sagt elakt"

För SportExpressen utvecklar Christoffer Herberts sitt resonemang.

– Det finns en otroligt stor illvilja mot norsk skidåkning i Finland. Jag tycker inte att Therese Johaug borde ha friats, för straffet är logiskt. Hon är inte oskyldigt dömd, men det hela var ett misstag. Jag tycker det är fel att jämställa det med vad som pågår i Ryssland. Det är rent ut sagt elakt, säger Christoffer Herberts.

– I Finland finns inställningen att norrmännen är lika goda kålsupare som ryssarna. Det tycker jag är helt vansinnigt. Jag kan inte förstå varför den inställningen finns i Finland.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag