Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska ilskan: ”Då blir man förbannad”

Charlotte Kalla intervjuas efter masstarten i Val di Fiemme.
Therese Johaug efter målgångFoto: LUDVIG HOLMBERG
Ebba Andersson, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Katharina Hennig Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Therese Johaug missade pallen i 10-kilometersloppet i Val di Fiemme när hon kom fyra.

Det är den första missade pallplatsen i ett distanslopp för Johaug på 1 393 dagar.

– Det var inte min bästa dag i skidspåret. Det är sånt som sker när man kör många tävlingar på kort tid, säger Johaug efter loppet.

 

Ladda ner appen gratis här – få sportnyheter på bästa sätt! 

Therese Johaug har dominerat i längdskidspåren sedan hon gjorde comeback efter sin dopingavstängning. Förra säsongen vann hon alla distanslopp i världscupen tills Stina Nilsson slog henne i minitouren i Kanada i säsongens allra sista världscuplopp. 

Även den här säsongen har hon dominerat inledningsvis men fick på nyårsdagen stryk av Ingvild Flugstad Östberg när landsmaninnan spurtade ner henne i det klassiska loppet över tio kilometer.

Johaug frånåkt innan upploppet

Under 10-kilometersloppet i klassisk stil i Val di Fiemme i den tredje sista etappen av Tour de Ski såg Therese Johaug ut att ha problem att hänga med i utförsbackarna och när tempot drogs upp mot slutet av loppet ryckte en trio i form av Ebba Andersson, Astrid Jacobsen och Katharina Hennig.

Johaug förmådde inte hänga med utbrytargruppen och krokade dessutom ihop med Ingvild Flugstad Östberg, vilket gjorde att Östberg bröt sin stav.

– Det var inte min bästa dag i skidspåret, säger Johaug efter loppet.

– Det är sånt som sker när man kör många tävlingar på kort tid. I dag var det stolpe ut för min del.

Johaug föll dessutom i en kurva i inledningen av loppet men var snabbt på benen igen.

– Jag fick ett fall i starten som jag kunde ha undgått. Jag blir lite stressad på grund av det men mina skidor var jättebra.

Johaugs missade pallplats är den första sedan hon gjorde comeback efter dopingavstängningen och faktum är att hon inte missat pallen sedan den 11 mars 2016. Då slutade hon på sjätte plats i ett fristilslopp i Tour de Canada, vilket är 1 393 dagar sedan.

Therese Johaug föll tidigt i masstarten och missade pallplatserna i Val di Fiemme.

Östberg: ”Då blir man förbannad”

Ingvild Flugstad Östberg, som Johaug körde ihop med, var märkbart irriterad när hon gick i mål. Incidenten med Johaug gjorde att hon missade chansen att hänga med trion som ryckte.

– Jag försökte hålla lugnet, det var speciellt på sistarundan som jag hade lite mer att gå på på slutet och då var det på värsta möjliga tidpunkten som jag fick ett stavbrott. Det är sådant som händer men man blir lite förbannad, säger Östberg.

– Jag körde först ner för backen och tänkte att Ebba och tyskan skulle komma på innern, de hade de gjort på de tre första varven. Jag tänkte försöka trycka till på utsidan och ge allt jag hade, och då kom någon bakifrån och kapade staven. Och då kan jag inte göra så mycket, när någon kommer bakifrån. Men det är ingen som gör så med vilje. Therese kom och sa förlåt när jag gick i mål, så det var väl hon. Men det är som sagt ingen som gör det med flit.

Weng: ”Kändes som vi stakade för livet”

En annan norska som inte lyckades hänga med var Heidi Weng. Hon slutade åtta, nitton sekunder bakom segrande Astrid Jacobsen.

Hon säger att hon åkte med ”för bra” fäste och att det såg ut som att Johaug också gjorde det.

– Ja men det är ingen ursäkt och hade jag inte haft jättebra skidor i jaktstarten hade jag varit långt bak. I dag jobbade jag bra men det kändes som att jag och Therese var tvungna att staka mycket mer än alla andra. Jag blev kanske lite psykad av det.

Du såg att hon hade sämre skidor också?

– Jag det kändes som att vi stakade för livet medan alla andra satt i fartställning. Jag blev lite psykad men man måste kämpa och jag är väldigt nöjd med att jag inte tappade mer tid i dag. Men så är det, vissa dagar har man bättre skidor och andra dagar har man sämre och det är ingen ursäkt. Min kropp börjar bli sliten också.

 

LÄS MER: Ebba Anderssons nya succé i Tour de ski 

Se höjdpunkterna från loppet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.