Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fuskarnas nya liv – efter dopingrazzian

Mark Schmidt.
Max Hauke.
Foto: POLISEN
Karel Tammjärv.
Foto: Instagram

På en sekund sprängdes hela dopingligan.

Och deras liv tog olika vägar.

Mark Schmidt, hjärnan bakom fusket, låstes in i det ökända Stadelheim-fängelset.

Estländaren Karel Tammjärv flydde till en paradisstrand i Australien.

– Jag tror aldrig han kommer tillbaka till skidåkningen, säger den estniske förbundskaptenen Anti Saarepuu.

Över tio års tid hade ett hemligt nätverk byggts upp.

Spindeln i nätet var läkaren Mark Schmidt. På dagarna jobbade han på en liten klinik i Erfurt, 26 mil sydväst om Berlin, men vid sidan om det hjälpte han idrottare att fuska sig till framgång.

För 100 000 kronor per säsong kunde han både erbjuda tillväxthormon och blodtransfusioner – och en garanti om att ingenting skulle synas i dopingtesterna.

Men på en sekund raserades allt.

Mitt under VM i Seefeld gjorde polisen en razzia mot en lägenhet som nätverket hyrt. Och där satt Österrikes VM-åkare Max Hauke med en nål i armen.

– Det var den tuffaste sekunden i mitt liv, säger Hauke i en exklusiv intervju med SportExpressen.

Totalt fem åkare greps i Seefeld. Utöver Hauke var det hans landslagskompis Dominik Baldauf, estländarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu samt Kazakstans storstjärna Aleksej Poltoranin.

Parallellt med razzian i VM-byn slog polisen till mot Mark Schmidts klinik i Erfurt. Och de hittade exakt vad de befarade.

Bakom den vanliga läkarmottagningen fanns ett hemligt dopinglabb, med maskiner, verktyg och kylar fyllda med blodpåsar från olika idrottare runtom i världen.

HEMLIGA LABBET. Polisen slog till mot Mark Schmidts klinik i Erfurt och hittade ett dopinglabb. Här syns påsar med blod från idrottarna som han hjälpte att fuska.
Foto: Polisen.
En av maskinerna som Mark Schmidt använder för att behandla åkarnas blod.
Foto: Polisen.
Polisen hittade hyllor fyllda med olika hjälpmedel som behövs vid doping.
Foto: Polisen.
Mark Schmidt har nu ”delvis erkänt” det han anklagas för.
Foto: Polisen.

Tog tillbaka erkännandet

Nu har det gått snart nio månader sen dopingskandalen avslöjades och mycket har så klart hänt. Men det är bara två åkare som har blivit dömda.

Max Hauke och Dominik Baldauf har båda två stängts av i fyra år av det österrikiska förbundet.

Resten? Avstängda under utredning.

Internationella skidförbundet (Fis) kommer dock att agera inom kort. Deras antidopingchef Sarah Fussek berättar att domarna har dröjt eftersom det pågår ”en större utredning”, men de räknar med att kunna ge en uppdatering kring situationen i samband med världscuppremiären i Ruka den här helgen.

Alla fem åkarna erkände att de dopat sig när de blev förhörda av polisen under VM. Men en av dem har tagit tillbaka sitt erkännande.

Aleksej Poltoranin menar nu att han planerade att dopa sig och därför fanns han blod i Mark Schmits kyl – men han gjorde det aldrig.

– Han är väldigt tydlig med att inte har bloddopat sig, säger journalisten Igor Ilunin som jobbar för den kazakiska nyhetssajten Pro Sports.

Tror folk i Kazakstan på den förklaringen?

– Ja, de flesta förstår att han inte hade något annat val än att erkänna för polisen i Österrike. Annars hade de ju aldrig släppt honom. Samtidigt är många kritiska mot att han faktiskt tänkte dopa sig.

Poltoranin, som har varit på pallen i världscupen 27 gånger, väntas bli avstängd i fyra år precis som Hauke och Baldauf. Och eftersom han är 32 år gammal i dag lär karriären vara över.

– Vi tror också det. Men han själv hävdar att han kommer fortsätta oavsett vad som händer, säger Igor Ilunin.

– Framtiden får utvisa hur det här slutar.

Gick under jorden helt

De två estländarna har valt helt olika sätt att hantera krisen.

Karel Tammjärv kallade tidigt till en presskonferens där han gav sin version av vad som hade hänt – och erkände allt. Sen packade han väskan och drog till Australien i drygt två månader.

Andreas Veerpalu valde att gå under jorden.

– Jag har faktiskt inte haft någon kontakt med Andreas alls sen vi lämnade Seefeld, säger den estländske förbundskaptenen Anti Saarepuu.

– Karel har jag pratat en del med. Och det är klart att det varit jobbigt för honom, allt som hänt. Samtidigt säger han att det går bättre och bättre och han försöker liksom blicka framåt.

Han verkade ha det bra i Australien?

– Verkligen. Det var nog skönt för honom att komma bort från allt i några veckor.

FLYDDE ALLT. Karel Tammjärv åkte till Australien efter dopingskandalen och stannade där i flera veckor. Förutom att hänga på stranden var han uppe i bergen och åkte skidor.
Foto: Instagram

Kommer någon av dem att försöka göra en comeback?

– Jag vet inte hur Andreas kommer göra, men Karel verkar inte ha några såna tankar. Jag tror aldrig han kommer tillbaka till skidåkningen.

Estland är en relativt liten skidnation och efter dopingskandalen har de nu bara en enda åkare som ska tävla i världscupen den här säsongen: 26-årige Marko Kilp.

Han kommer dock inte att få sällskap av Anti Saarepuu.

– Nej, jag har bestämt mig för att sluta som förbundskapten. Och det beror på hela den här dopingskandalen. Jag orkar inte mer. Jag har fått nog, säger Saarepuu.

Vad ska du göra i stället?

– Jobba med något helt annat. Kanske träna lite barn och ungdomar vid sidan om. Men det är inte omöjligt att jag återvänder till landslaget om några år, när allt det här blåst över.

Riskerar tio års fängelse

Den som ser ut att straffas hårdast av alla i skandalen är Mark Schmidt, hjärnan bakom hela kuppen.

Han greps under VM och nio månader senare sitter han fortfarande häktad på Stadelheim-fängelset i München. Ja, det är samma fängelse där hundratals personer avrättades under den nazistiska eran på 30- och 40-talet.

Varför han sitter häktad? Enligt åklagaren Kai Gräber finns det en risk att Schmidt förhindrar utredningen om han släpps på fri fot.

– Och anledningen till att det här tagit lång tid är att det helt enkelt tar lång tid att utreda ett fall av den här typen, säger Gräber.

– Det går snabbare att stänga av en enskild idrottsman än att fälla personen som har arbetat i bakgrunden.

Enligt uppgifter i tysk media har Mark Schmidt ”delvis erkänt” anklagelserna som riktas mot honom.

Han riskerar nu fängelse i upp till tio år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.