Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fuskaren stoppas: ”Har snackat så mycket skit”

Foto: GEPA PICTURES/ ROSS BURTON / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: ARD RABBO/SCANPIX

Skandalåkaren Johannes Dürr, 31, har haft som mål att göra comeback på VM i Seefeld.

Men han stoppas.

SportExpressen kan avslöja att Dürr inte finns med i den trupp som Österrike kommer att presentera den här veckan.

– Han har snackat så mycket skit och det känns bra att vi nu kan fokusera på andra åkare än honom, säger Markus Gandler, sportchef i Österrikes skidförbund.

Johannes Dürr från Österrike fick ett enormt genombrott säsongen 2013/2014. Sen åkte han fast för doping – mitt under OS i Sotji.

Dürr hade pumpat kroppen full med erytropoetin (epo) och stängdes av från allt tävlande i två år.

Nu är han tillbaka i spåret igen. Och i vinter har 31-åringen inlett en allvarlig satsning med siktet inställt på VM hemma i Seefeld.

– Jag kan inte gömma mig i en grotta i Sibirien. Jag vill komma ut ur eländet, förklarade Dürr i en intervju med tidningen Profil inför den här säsongen.

Men det blir alltså ingen start i VM.

Dürr stoppas från VM

Österrike släpper sin trupp den här veckan och i den finns inte Johannes Dürr med.

– Truppen är inte officiell än, men vi har spikat den och jag kan bekräfta att Dürr inte kommer till VM, säger Trond Nystad, norrmannen som är längdkoordinator på Österrikes skidförbund.

Det är helt klart?

– Ja.

Nystad fortsätter:

– Och för oss i skidförbundet har det egentligen aldrig varit aktuellt att ta med honom, för vi satsar hellre på de yngre åkarna som har jobbat förnuftigt och ärligt för att slå sig fram.

”Snackat så mycket skit”

Johannes Dürr har tävlat flitigt den här säsongen, men det sista hoppet om att slå sig in i VM-truppen släcktes troligen på de österrikiska mästerskapen Eisenerz i början av februari. Där slutade han nia på både 15 kilometer klassiskt och 10 kilometer fristil.

Österrike tar ut sju herråkare till VM.

– Det har varit mycket uppståndelse kring Dürr. Han har både skrivit en bok och gjort en film om sin comeback, men jag har försökt att lägga minimalt med tid honom, säger Österrikes sportchef Markus Gandler.

– Jag har bara sagt åt min advokat att kolla igenom allting och vidta de åtgärder som är nödvändiga om Dürr skulle komma med några anklagelser mot mig.

Gandler fortsätter:

– Han har snackat så mycket skit och det känns bra att vi nu kan fokusera på andra åkare än honom. Jag litade på honom fram till OS i Sotji, men efter det vill jag inte lägga en enda sekund till på Johannes Dürr.

VM i Seefeld startar den 20 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.