Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frun avslöjar hemligheten efter skandalikonens död

Suvi Paavola i D Play
Foto: D Play Finland
Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Suvi Paavola och intervjuaren Kaj Kunnas
Foto: D Play Finland

Mika Myllylä dog 2011 efter en längre tids alkoholproblem. 

Nu berättar ex-frun Suvi Paavola om finländarens missbruk – och familjens tuffa tid efter dopingskandalen i Lahtis 2001. 

– Det var chockerande hur många hotbrev vi fick, säger Suvi Paavola i en intervju med finska D Play.

Det är en av längdskidsportens största skandaler genom tiderna. VM i Lahtis 2001 skulle bli en uppvisning från det finska landslaget, men i stället slutade det med vanära över hemmanationen. 

Mitt under mästerskapet hittades en väska med kanyler, slangar och otillåtna preparat, tillhörande den finske förbundskaptenen Kari-Pekka Kyrö. Snart klarnade bilden av vad som pågick i det finska skidlandslaget – systematisk epo-doping. 

Mika Myllylä, som inför mästerskapet hade sex OS-medaljer och fyra VM-guld, var bedrövad när fusket uppdagades. 

– Ur djupet av mitt hjärta vill jag be om förlåtelse för mitt misstag av Finlands folk och hela den idrottande världen, sa Myllylä i ett pressmeddelande. 

Mika Myllyläs ex-fru: ”En sjukdom”

Stjärnans straff landade på två års avstängning, men Myllylä meddelade att karriären var över. Tiden efter skidkarriären blev ett mörkt kapitel i Myllyläs liv. Den förre skidstjärnan brottades med alkoholproblem, och gick bort 2011 efter en längre tids missbruk. 

– Alkoholismen började dominera vårt liv, berättar ex-frun Suvi Paavola i en intervju med finska D Play, som Yle tagit del av. 

– Det är hemskt. Det är en sjukdom som hela familjen drabbas av. Alla lider. 

Frun avslöjar för första gången

Suvi Paavola, som skilde sig från Myllylä 2007, avslöjar också för första gången att hon var medveten om dopingen under Lahtis-VM 2001. 

– Visst var jag medveten om det. Jag var rätt insatt i vad som händer i idrottsvärlden. Det var inget nytt eller överraskande. 

Myllylä och hans familj blev hårt drabbade av hat och hot efter skandalen i Lahtis. I D Play-intervjun menar Suvi Paavola att familjen kände sig förföljd. 

– Som tur var fanns inte sociala medier på den tiden, men det var chockerande hur många hotbrev vi fick. Det stod riktigt grymma och förnedrande saker. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.