Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Fruktansvärt synd, blir ett platt fiasko"

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Thomas Wassberg är svensk längdskidåknings gudfader – och han gillar att tycka till. 

61-åringen beskriver sig som en pessimist när det gäller sportens utveckling och är kritisk mot flera trender inom proffscirkusen. 

Stakning eller icke stakning har varit en hett omdebatterad fråga inom skidsporten under hela 2017. När arrangörerna till SM-tävlingarna meddelade att banorna skulle rymma ”stakfria zoner” valde Mora-åkaren Anders Solin att bojkotta mästerskapet. 

– Det är en sorg för skidsporten att det blivit så här, sa Solin då. 

Frågan aktualiserades ännu en gång när svenska superstjärnan Stina Nilsson var nära att bli diskad under världscupstävlingarna i Drammen efter otillbörlig stakning. 

"Det är fruktansvärt synd"

Legendaren Thomas Wassberg har själv starka åsikter om att vissa åkare stakar sig runt banorna utan fästvalla. Han ställer sig inte bakom stakfria zoner – men han ser gärna någon form av förändring. 

– Jag ser att det stakas mer och mer i svår terräng. Det är fruktansvärt synd för åkningen. Det härliga med klassisk åkning att du varierar mellan åksätten, säger Wassberg i podcasten Ur Spår. 

– Att staka upp och ner är urtråkigt. 

"Det blir platt fiasko"

Men det är inte den enda nya trenden som besvärar Wassberg. Han uppskattar inte det internationella skidförbundets planer på att implementera skicrosselement i längdskidåkningen. 

– Det blir inte mycket utveckling egentligen. Det blir bara en viss kategori som kommer att köra. Det är inte för massan, säger Wassberg. 

– Det är säkert kul för ungdomarna, men jag vet inte för seniorerna. Det kan bli kul. Det är jättebra om det bli mer teknik. Men om man sätter hopp i en sprint så blir det platt fiasko. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!