Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYFoto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

"Fruktansvärt synd, blir ett platt fiasko"

Publicerad

Thomas Wassberg är svensk längdskidåknings gudfader – och han gillar att tycka till. 

61-åringen beskriver sig som en pessimist när det gäller sportens utveckling och är kritisk mot flera trender inom proffscirkusen. 

Stakning eller icke stakning har varit en hett omdebatterad fråga inom skidsporten under hela 2017. När arrangörerna till SM-tävlingarna meddelade att banorna skulle rymma ”stakfria zoner” valde Mora-åkaren Anders Solin att bojkotta mästerskapet. 

– Det är en sorg för skidsporten att det blivit så här, sa Solin då. 

Frågan aktualiserades ännu en gång när svenska superstjärnan Stina Nilsson var nära att bli diskad under världscupstävlingarna i Drammen efter otillbörlig stakning. 

"Det är fruktansvärt synd"

Legendaren Thomas Wassberg har själv starka åsikter om att vissa åkare stakar sig runt banorna utan fästvalla. Han ställer sig inte bakom stakfria zoner – men han ser gärna någon form av förändring. 

– Jag ser att det stakas mer och mer i svår terräng. Det är fruktansvärt synd för åkningen. Det härliga med klassisk åkning att du varierar mellan åksätten, säger Wassberg i podcasten Ur Spår. 

– Att staka upp och ner är urtråkigt. 

"Det blir platt fiasko"

Men det är inte den enda nya trenden som besvärar Wassberg. Han uppskattar inte det internationella skidförbundets planer på att implementera skicrosselement i längdskidåkningen. 

– Det blir inte mycket utveckling egentligen. Det blir bara en viss kategori som kommer att köra. Det är inte för massan, säger Wassberg. 

– Det är säkert kul för ungdomarna, men jag vet inte för seniorerna. Det kan bli kul. Det är jättebra om det bli mer teknik. Men om man sätter hopp i en sprint så blir det platt fiasko. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag