Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fritt fram för Kina, Ryssland och USA”

Charlotte Kalla
Foto: BILDBYRÅN
Therese Johaug
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Frida Karlsson
Foto: ANDRE PICHETTE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Inför nästa säsong förbjuds de populära fluorvallorna som innehåller C8.

Men bara i EU.

Nationer som Ryssland, Kina och USA kan därmed få en fördel.

– Det är ingen som ännu vet hur det kommer att fungera, säger Sveriges vallachef Anders Niemi till NSD.

Fluorvallorna har diskuterats länge inom längdsporten. De är väldigt effektiva för att få fart under skidorna – men också farliga.

2015 dog en 49-årig tränare i Norge på grund av cancer. Läkarna misstänkte att hon blivit sjuk på grund av att hon andats in fluorvalla.

Ämnet i vallan heter C8. I norsk media har det beskrivits ge en bättre effekt än alla dopingpreparat. Men från och med den 4 juli 2020 inför EU ett förbud mot tillverkning av alla vallor som innehåller C8.

Frågan är nu hur det kommer påverka längdsporten.

– Det är fritt fram för till exempel Ryssland, Kina och USA att fortsätta tillverka och använda, säger det svenska landslagets vallachef Anders Niemi.

Norge är inte medlem i EU, men ändå knutet till EU:s inre marknad via det så kallade EES-avtalet.

Kräver en regeländring

Anders Niemi konstaterar samtidigt att Sverige i teorin skulle kunna fortsätta att köpa in fluorvalla med C8 från till exempel Ryssland och Kina, utan att bryta mot lagen. Det är nämligen bara tillverkning som är förbjuden i EU, inte användning.

Niemi hoppas dock på en annan lösning.

– Jag tror att vallafabrikanterna kommer att hitta lösningen för att tillverka en valla likvärdig den som finns i dag fast utan kolkedjan C8, säger Anders Niemi till NSD.

Håkan Stridblom, krönikör på lokaltidningen Kuriren, menar att internationella skidförbundet (Fis) måste agera och förbjuda alla nationer att använda C8-vallorna.

”Det har blivit allt för många gråzoner inom skidåkningen redan. Låt oss hoppas att Fis inte öppnar för ännu en. Det bästa av allt skulle vara att fabrikanterna innan den fjärde juli 2020 hade hittat ett fullgott substitut – för annars så har man ställt Fis mot väggen. Då återstår bara en enda sak och det är en Fis-regel som förbjuder C8. Annars står vi inför en effekt som är större än något annat som drabbat skidsporten”, skriver Stridblom i Kuriren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.