Fridas okända drama – nära att bli diskad

Foto: VIAPLAY

RUKA. Frida Karlsson skrällde och tog en finalplats i sprinten.

Men det var nära att succén uteblev. Karlsson kunde ha blivit diskad i semifinalen.

– När jag gick i mål tänkte jag: ”Jaha, blir det final eller inte?”, säger svenskan.

Frida Karlsson har aldrig tidigare ställt upp i en världscupsprint som inte ingått i en tour. Under premiären i Ruka stod dock 22-åringen på startlinjen och tog sig vidare från kvalet som 17:e åkare.

Sedan blev det en stökig väg för Karlsson fram till finalen. I slutet av kvartsfinalen klev svenskan framför finskan Katri Lylynperä i spåret. Frida Karlsson gick vidare till semifinal men åkte samtidigt på ett gult kort från juryn på grund av regelbrottet.

– Det kändes som jag fick varningar hit och dit hela dagen, säger Karlsson.

Kunde diskats i semifinalen: ”En gråzon”

I semifinalen var svenska stjärnan illa ute igen. I sista klättringen upp mot stadion klev Karlsson utanför banmarkeringen. Något som skulle kunna leda till ännu ett gult kort – och därmed diskning.

– I det läget hinner jag tänka att jag redan har en varning. När jag gick i mål tänkte jag för mig själv: ”Jaha, blir det final nu eller inte?”, säger Frida Karlsson.

Svenskan var väl medveten om att hon kört utanför banan.

– Jag gick utanför granruskorna där. Som jag har förstått det så är fungerar de inte som banmarkering, utan mer som…

Krims krams?

– Ja, precis. Krims krams, en gråzon. 

Hur mycket tänkte du under loppet på att du hade en varning?

– Inte alls, faktiskt. Det kanske är dumt.

Juryns förklaring efteråt: ”Följde inte till 100%”

Frida Karlsson klarade sig undan med endast en verbal varning och undvek därmed diskning. Jurychefen Michael Lamplott förklarar varför:

– I sådana här lägen måste vi i juryn värdera om det blir en fördel eller konsekvens för resultatet av att gå utanför banan. Vi kom fram till att så inte var fallet. 

Frida trodde att granruskorna inte var banmarkering?

– Just i det partiet fungerar de som det. Våra regler säger att åkarna måste följa banan. Frida följde inte det till 100% och gick med en del av skidan utanför. 

Vad skulle krävs för att ni skulle ge ett andra gula kort till Frida?

– Det vill jag inte stå här och spekulera kring.

Frida Karlsson slutade sist i finalen och var besviken efteråt.

– Jag har inte åkt så mycket sprint och visar i finalen att det finns en del att jobba på rent taktiskt. De snabba besluten kan bli lite fel för mig. Det är lite ”Frida fort och fel” fortfarande. 

Frida Karlsson får chans till revansch redan på lördagen när det väntar 10 kilometer i klassisk stil.


De åker för Sverige på lördag

Damer, 10 kilometer klassiskt: Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Moa Olsson, Louise Lindström, Anna Dyvik.

Herrar 15 kilometer klassiskt: Calle Halfvarsson, Leo Johansson, Eric Rosjö, Fredrik Andersson, Fredrik Jonsson, Gustaf Berglund.Kalla chattar med läsarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.