Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fridas liv har varit upp och ner sedan födseln”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Inte heller Frida Karlssons mamma kan säga när skidstjärnan är tillbaka.

Viktigast just nu är att hon mår bra.

– Nu är jag mer mamma än manager, säger Mia Karlsson. 

Redan förra veckan fick Frida Karlsson beskedet att hon inte uppfyller Svenska skidförbundets hälsokrav och därmed stoppas från att tävla och tvingas dra ned på träningen.

På måndagen blev nyheten officiell.

Nu berättar hennes mamma och manager Mia Karlsson att dottern accepterat beskedet och ser framåt.

– Frida har inte fått något cancerbesked. Nu mår hon bra och ser framåt. Här vill jag stjäla ett citat från Stig Wiklund (idrottspsykolog) som passar bra in i den situation som Frida befinner sig i nu: ”Antingen vinner man eller så lär man”, säger Mia Karlsson till TT.

Mia Karlsson: ”Inte sunt”

Skidförbundet testar kontinuerligt landslagsåkarna så att de bland annat har rätt balans när det gäller träning i förhållande till rätt kost och näringsintag. Dessutom spelar sömn och återhämtning en viktig roll i balansen, precis som den psykiska hälsan.

Mia Karlsson vill inte kommentera om Frida Karlsson under sommaren och hösten fått signaler om hälsoutvecklingen gått åt fel håll. Hon hänvisar istället till landslagsläkaren Magnus Oscarsson.

– Man måste ha en balans i träningsbelastning och återhämtning, och det är många parametrar som spelar in där. Nu fanns inte den balansen där, men vilka specifika parametrar vi har tittat på, som ligger till grund för det här beslutet, det vill jag inte gå in på, sade Oscarsson till TT på måndagskvällen.

Mia Karlsson poängterar dock att Frida Karlsson hela tiden äter ordentligt och har skött kosten bra.

– Elitidrott är egentligen inte sunt. Det är hela tiden en balansgång. Jag tycker att det är jättebra att det görs tester och Frida har testats kontinuerligt, säger hon och fortsätter:

– Skidlivet är som en berg- och dalbana. Ända sedan Frida föddes har hennes liv varit upp och ner upphöjt till två. Det finns saker att lära av detta och Frida har accepterat att hela tiden tänka långsiktigt. Nu är hennes humör bra och hon ser framåt.

Osäker comeback

När kan Frida Karlsson börja tävla igen?

– Det vet vi inte i dag.

Mitt i den här situationen ser Mia Karlsson ljusglimtar i vardagen tillsammans med sin dotter. Enligt planen skulle Frida Karlsson tävla ända in till julhelgen. Nu blir det annorlunda.

– Det positiva är att hon nu kan vara hemma och vi kan förbereda och fira julen tillsammans, som vi gjort tidigare år.

Inför säsongspremiären meddelade den norska Tour de Ski-vinnaren Ingvild Flugstad Østberg att hon tills vidare stoppas från att tävla av liknande skäl. Hon finns inte med i helgens världscup i Davos, men norska förbundet meddelar att hon gör framsteg i rehabiliteringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.