Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida slår tillbaka – mot norska kritiken

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Tidigare norske landslagschefen Vidar Löfshus beskriver Frida Karlsson som en åkare som har ”en tendens att ofta gå in i väggen” som någon ”måste hålla i nackskinnet”.

Nu slår 22-åringen tillbaka.

– Det är ju ganska lustigt att han uttalar sig om något där han har ungefär två procent av hela bilden, säger Frida Karlsson ironiskt.

Det svenska längdlandslaget befinner sig just nu i franska Font Romeu för ett nära tre veckor långt läger på hög höjd.

Landslagets nya fixstjärna Frida Karlsson är en av åkarna på plats - även om hon på grund av en förkylning anslöt några dagar senare än de andra.

– Därför har jag haft det lite lugnare än de andra, jag är ju fortfarande i något av en acklimatiseringsfas till höjden, säger Frida Karlsson.

– Men snart är det min tur att plågas som de andra (skratt).

Till en viss gräns, förstås.

För få vet bättre än just Frida Karlsson vad det innebär att gå över den där gränsen och överbelasta sin kropp.

Frida Karlsson: ”Det var den stora smällen”

Hon missade större delen av säsongen 2019-2020 efter att landslagets medicinska team stoppat Karlsson från tävlande efter att tester visat att Frida Karlssons kropp inte alls var i balans.

– Det var den stora smällen. Då hade jag gått över gränsen, och det lärde jag mig väldigt mycket av, säger Frida Karlsson nu.

Men så sent som i augusti skapade belastningen på Frida Karlsson nya rubriker - långt utanför Sveriges gränser.

Anledningen?

Frida Karlsson meddelade att hon kände sig sliten och därför stod över ett par rullskidtävlingar.

– Men det var inte mer än så. Alla är vi lite slitna ibland och får avvika från sin egen ursprungsplan. 

Ändå blev det mycket snack om det här?

– Ja, det blev en stor grej av ingenting. Då skulle man lika gärna kunna skriva något om... farbror Bertil som har lite ont i benen och måste stå över dagens joggingrunda.

– Mer dramatik än så var det inte.

Norska skidprofilens hårda ord

Men inte minst i Norge uppmärksammades Frida Karlssons situation. I en intervju med Dagbladet uttryckte Vidar Löfshus, tidigare landslagschef och numera tv-expert, sin oro över svenskan.

– Jag tycker mig se en tendens att hon ofta går in i väggen.  Hon är stundtals i kalasform. Sen går det en månad och så smäller det, sa Löfshus.

Och fortsatte: 

– Det är ju tränarna och de som är närmast henne som måste hålla henne i nackskinnet.

Frida Karlsson skrattar lite trött när hon får höra vad Löfshus sagt.

– Det är ju inte så att han har sett min träningsdagbok. Det är ju ganska lustigt att han uttalar sig om något där han har ungefär två procent av hela bilden.

Samtidigt är balansgången mellan kost, träning och återhämtning ett ständigt tema inom längdåkningen. Flera åkare har genom åren överbelastat sin kropp och därefter drabbats av en form av ”utbrändhet” - däribland Frida Karlsson och norskan Ingvild Flugstad Östberg.

Landslagsläkaren Per Andersson säger i en intervju med TT ”Detta är vår största utmaning inom uthållighetssidan. Främst bland tjejer”.

Och fortsätter:

– Det finns en tystnadskultur kring det här problemet, vilket är förödande. 

Frida Karlsson: ”Inte något tabu”

Men det uttalandet köper inte Frida Karlsson riktigt.

– Nä, jag vet inte riktigt om jag gör det. Jag tycker inte det är något tabu att prata om det här längre. Och alla är nyfikna på kunskap om det här ämnet.

Sedan börjar Frida Karlsson berätta om sin egen tunga tid.

– För egen del att det gick allt ganska fort. Jag fick mitt genombrott, slutade skolan i samma veva och ville öka träningen - vilket jag också gjorde.

– Jag hade väl inte all kunskap då om vad som krävs i form av återhämtning och så. Det är den större utmaning än vad man tror i den åldern. Det är verkligen inte superenkelt. Det är tvärtom lätt att man hamnar fel. 

Frida Karlsson fortsätter:

– Men det är ju det man lär sig. Nu vet jag exakt vad som gäller.


LÄS MER. Charlotte Kallas bakslag: Isolerad i Frankrike 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.