"Frida ska inte lyssna på dem – bara slå tillbaka!"

Foto: Philip Gadd
Foto: TORSTEIN BøE / NTB TT NYHETSBYRÅN
Foto: PER DANIELSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

LIVIGNO. Vad Frida Karlsson borde göra just nu?

Therese Johaug vet. Och visar det dessutom ytterst tydligt när hon himlar med ögonen och demonstrativt håller för sina öron.

– Frida ska vare sig läsa eller lyssna på allt vad de säger. Utan i stället bara slå tillbaka mot dem när säsongen startar, säger Therese Johaug till SportExpressen. 

Under de senaste två månaderna har debatten snurrat på allt snabbare i Norge. Kärnpunkten: Hur är det egentligen ställt med Frida Karlsson?

Efter att 22-åringen valt att stå över ett par rullskidtävlingar i augusti hissade norsk skidexpertis snabbt varningsflagg.

Exempelvis förre norske landslagschefen Vidar Löfshus, numera expert på norska Nent.

– Jag tycker mig se en tendens att hon ofta går in i väggen, sa Löfshus till NRK och fortsatte säga att Karlssons tränare ”måste hålla henne i nackskinnet”.

Och så har det fortsatt.

NRK-experten Torgeir Björn har menat att Frida Karlsson ”pressar sig för hårt” i jakten på att nå Therese Johaugs nivå. TV2-experten Petter Skinstad menar att svenska landslagsledningen inte har kontroll på belastningen för exempelvis Frida Karlsson.

– Nej, nej, det är inget som är under kontroll, säger Skinstad.

Johaug: Ingen behöver vara rädd”

Och häromdagen kom ett besked som startade nya spekulationer runt Frida Karlsson. Svenskan valde att avstå landslagslägret på hög höjd i Val Senales. 

– Det är precis såna här saker som gör att Frida inte klarar av att slå Johaug, kommenterade snabbt TV2-experten Petter S Skinstad nyheten.

Foto: TORSTEIN BøE / NTB TT NYHETSBYRÅN

Nere i italienska Livigno sitter den norska skiddrottningen Therese Johaug i solskenet och funderar över allt som spekuleras runt sin svenska rival.

Sedan säger hon: 

– Ingen behöver vara rädd för att Frida inte kommer att åka fort när säsongen startar i Kuusamo. Jag är i alla fall inte det. 

Så att Frida Karlsson nu avstår höjdlägret behöver inte betyda något?

– Nej, jag tippar att det är ett beslut hon tagit med sina tränare med tanke på vad som är bäst för Frida. 

– Det är en viktig säsong det här med OS - då kan jag förstå om man kanske inte vill ta några chanser på vägen dit. Utan väljer i stället att stanna hemma och träna som vanligt.

Johaug: ”Bara att slå tillbaka”

Frida Karlsson har tidigare i höst slagit tillbaka mot de norska experternas uttalande - och menat att de inte har koll på mer än en bråkdel av hur hennes träning ser ut.

Therese Johaug känner väl igen den känslan efter att blivit granskad i medier under hela sin karriär.

– Det gör jag. V-ä-l-d-i-g-t väl. Det finns många experter där ute med sina åsikter. Men det är bara du själv som vet vad du gjort och vad som är orsaken till dina beslut.  

Johaug fortsätter:

– Det är bara att slå tillbaka när säsongen startar mot alla som tyckt både det ena och det andra.

Tycker du att de norska experterna borde låta Frida vara i fred?

–– Mmm, men jag har i och för sig själv upplevt hur svensk expertis haft sina åsikter om mig genom åren! (skratt) Så det är nog lika illa på båda sidor gränsen.

– Det är nog bara att acceptera att det är så sporten är i dag. Att medierna jobbar för att skapa olika slags konflikter.

Så vad är ditt tips till Frida just nu?

– Mitt bästa råd är att hon vare sig ska läsa eller lyssna så mycket på vad folk säger om henne. Innerst inne är det ju hon själv som vet bäst.

LÄS MER: Allt du behöver veta om världscupen 2021-2022

TV: Frida Karlsson i tårar efter skadan i Tour de ski

Frida Karlsson bryter ihop fullständigt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.