Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frida Karlssons nya satsning i ”fel” sport

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDRE PICHETTE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nästa helg väntar en av Sveriges tuffaste löptävlingar: Lidingöloppet.

Och tävlingen får stjärnglans.

Frida Karlsson, guldmedaljören från skid-VM tidigare i år, ställer upp.

– Jag tror att Frida lika gärna hade kunnat välja löpspåret, säger Fridas mamma Mia Karlsson.

Världens största terränglopp väntar nästa helg på Lidingö, utanför Stockholm. 

Tävlingen är känd för att vara mycket tuff, där banan är väldigt kuperad. Den längsta distansen är 30 kilometer, men även 15 och tio kilometer finns. 

I årets startfält sticker särskilt ett namn ut och det är Frida Karlsson, det 20-åriga stjärnskottet från längdspåren, som slog igenom stort under skid-VM tidigare i år. 

”Det har blivit en tradition”

Där tog Karlsson tre medaljer, bland annat guld i lagstafetten tillsammans med Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson. 

 – Hon har ju sprungit Lidingöloppet sen hon var nio år. I fjol var det första året hon inte sprang, tror jag. Sen fick hon bryta ett år, men i övrigt har det nästan varit en tradition att springa, säger hennes mamma Mia Karlsson. 

Frida Karlsson är inte oväntat en mycket stark löpare. Innan hon valde att satsa helhjärtat på skidåkningen var hon en stor talang även i friidrott, och kom bland annat sjua i ungdoms-EM i Tbilisi 2016 (på tiden 9.53,34). 

”Inte förlorat ett enda lopp”

Och i Lidingöloppet har det alltid gått bra. 

– Tider vet jag inte, men jag har koll på hennes placeringar och hon har inte förlorat ett enda Lidingö-lopp. Det är ganska okej. Men jag vet inte om hon har bestämt vilken sträcka hon ska springa ännu. 

– Jag tror att Frida lika gärna hade kunnat välja löpspåret, men det är lite mer slitsamt och skadebenägen, säger Mia Karlsson.

Hur är formen annars inför säsongen? 

– Det blev ju mer träning på hemmaplan än vad hon tänkt, eftersom hon blev förkyld nere i Frankrike. Men annars känns det bra, det ser ut så. 

Tidigare under året har en stor konkurrent till Karlsson, en viss Therese Johaug, imponerat kraftigt när det gäller löpning. Johaug vann 10 000 meter på de norska mästerskapen i en förkrossande stil på tiden 32.20,87, vilket var endast en halv minut från VM-kvalgränsen till mästerskapen i Doha som börjar nästa helg.