Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida Karlssons knep – i kampen mot Johaug

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

RUKA. Minitouren i Ruka inleds med en sprint.

Då hoppas Frida Karlsson kunna överraska – och ta ledningen i kampen mot Therese Johaug.

Inför sprinten har hon fått tips av rumskompisen Maja Dahlqvist.

– Jag är taggad och redo, säger Karlsson.


LÄS MER: Ny skidsatsning i Expressen Premium: ”Missa inte!” 

Frida Karlsson, 21, är på ett strålande humör när SportExpressen fåt ett videomöte med henne dagen innan världscuppremiären. Hon har precis varit ute och känt på banan i Ruka.

– Det var riktigt kul. Det är ju riktigt vintrigt här, det är nästan så att man inte tror det sant. Snö överallt, vitt och härligt, säger Karlsson som var bästa svenska i Ruka i fjol när hon slutade på åttonde plats.

Vad minns du av det?

– Jag minns att det var lite stolpe ut för mig. Jag hade inte fäste någon av de klassiska dagarna och…det var ingen jättebra premiär för mig.

Bättre känsla nu?

– Ja, det känns bra! Jag är taggad och redo.

Frida Karlsson har främst gjort sig känd som en distansåkare och brukar ofta stå över sprintloppen i världscupen. Men när det är en minitour måste man åka varje lopp för att få tävla vidare – och Karlsson ser fram emot sprinten.

– Det ska bli kul! Senaste ett och ett halvt åren har jag väl typ åkt en prolog totalt sett och det var här i fjol. Och det var jag inte nöjd med. Jag vet att jag har mer att hämta där.

Får tips av Maja Dahlqvist

Du kanske kan överraska?

– Haha, vi får se. Banan passar i alla fall mig. Den är ganska tuff och i sista sprintbacken ska man nog kunna lubba på.

Frida Karlsson pekas ut som en av dem som kan hota Therese Johaug i helgens minitour. Och en framgång i sprinten skulle kunna ge henne ett övertag inför distansloppen på lördag och söndag.

– Som jag ser det är Frida favorit mot Johaug i sprinten, säger Maja Dahlqvist som är rumskompis med Karlsson i Ruka.

Varför?

– Hon är duktig på sprint. Jag vet inte, men hon har hamnat i något fack att hon bara är bra i sprint. Men hon har väl gått vidare en gång och varit i final den gången (sprinten i Quebec i mars 2019). Sen åkte hon ut i prologen här förra året men det gjorde jag också, och jag är sprinter.

– Frida är snabb och bra på sprint. Jag tror på henne.

Kommer du ge henne några tips?

– Jag har faktiskt gjort det. Vi åkte några drag ihop på förmiddagen och båda gillar det taktiska, så det kan vi dra nytta av.


LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn priser  

LÄS MER: Experternas tips inför Premium Manager: ”Kolla priset!”

LÄS MER: Guide inför sprinten i Ruka – allt du behöver veta

Videon på norska underbarnet chockar: ”Jag blir livrädd”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.