Frida Karlsson stoppas från tävlande: ”Ledsen”

Senaste avsnittet av längdprogrammet Skidsnack
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Frida Karlsson tvingas dra ner på träning och tävling efter en hälsokontroll. 

Det meddelar det svenska skidförbundet i ett pressmeddelande. 

– Hon har genomgått en hälsokontroll och det finns parametrar som sammantaget gör att vi tar det här beslutet, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson. 

– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken, säger Frida Karlsson. 

Frida Karlsson gör sin första världscupsäsong som senior. Redan under den förra säsongen, den sista hon gjorde som junior, gjorde hon stor succé – framför allt i VM i Seefeld som hon lämnade med tre medaljer. 

20-åringen imponerade i den svenska premiären i Gällivare för två veckor sedan, men hade det lite tyngre under världscuppremiären i Ruka. Frida Karlsson stod över helgens tävlingar i Lillehammer på grund av en förkylning. 

Nu meddelar det svenska skidförbundet att Frida Karlsson tvingas dra ner på sin totala belastning framöver, när det gäller träning och tävling. Detta efter en planerad hälsokontroll som genomfördes förra veckan. 

– Frida är mycket målmedveten och ambitiös och vill väldigt mycket med sitt idrottande. Det har helt enkelt blivit lite för intensivt och för mycket. Hon måste nu ta ett steg tillbaka för att återfå balans. Hälsan är alltid viktigare än idrottslig prestation, säger landslagsläkare Magnus Oscarsson i ett pressmeddelande. 

Frida Karlsson drar ner på träning och tävling

Enligt pressmeddelandet har Frida Karlsson själv velat gå ut med anledning till sin kommande tävlingspaus. 

– Just nu är jag väldigt ledsen och besviken. Det är lätt att stressa upp sig men man måste se det långsiktigt. Jag ska göra allt jag kan för att snart vara tillbaka i tävlingsspåret samtidigt som jag vill hålla många år framöver, säger Karlsson själv. 

Magnus Oscarsson säger till SportExpressen att beslutet togs i slutet på förra veckan. 

– Hon har genomgått en hälsokontroll och det finns parametrar som sammantaget gör att vi tar det här beslutet. Vilka parametrar, det är Fridas information och det kommer vi inte att gå ut med. 

Det är flera parametrar som spelar in, inte ett särskilt område?

– Man gör en medicinsk bedömning, det blir vissa parametrar man lägger mer eller mindre vikt vid. Det har gett en sammantagen bild som leder till den här bedömningen.

Har det här att göra med att hon inte tävlade i Lillehammer i helgen?

– Hon hade en förkylning, så hon hade ändå inte tävlat. Hur det blivit om hon inte varit förkyld det vet jag inte hur det tidsmässigt hade sammanfallit riktigt. 

”Jag tänker att det har en betydelse”

Det svenska skidförbundet kallar Frida Karlssons övergång från förra säsongen till den här för ”en mycket intensiv period där hon gått från gymnasieelev och lovande junior till en av Sveriges mest bevakade idrottsprofiler”. 

– För en elitskidåkare måste helheten gå ihop. Det handlar om bland annat träning, vila och näringsintag, men även om allt som händer runtomkring. I våras fick Frida en plats i a-laget med allt vad det innebär i form av fler lägerdagar, resdagar, uppdrag, mediebevakning och det faktum att hon på varje läger jämför sig med världseliten. Det är då inte konstigt att någon av alla viktiga pusselbitar inte uppfylls till fullo, säger Magnus Oscarsson i pressmeddelandet. 

Han utvecklar: 

– Det är en helhet som ska funka, det är klart att omställningen till i år påverkar henne. Det är klart att det har blivit en enorm skillnad i vardagen för henne, från att ha varit gymnasieelev och lovande till att få den här uppmärksamheten och allt vad det innebär. Jag tänker att det har en betydelse i det här. 

Har ni sett en förändring i Fridas kontroller över tid, eller är det den här enskilda kontrollen som sticker ut?

– Det är en större bedömning, inte ett specifikt värde som avgör. Vi ser på helheten, vi vill att de aktiva ska må bra, hålla, vara friska och prestera i många år. Då kan det behövas en korrigering, så det är inte en specifik siffra som ligger till grund för ett sådant här beslut. 

”Hon ska dra ner på belastning”

Tidigare i vinter stoppades den norska stjärnan Ingvild Flugstad Östberg från tävling efter en hälsokontroll. Beskeden kring Östberg och Karlsson har inte att göra med någon förändring kring hälsokontrollerna, menar Magnus Oscarsson. 

– Det är inte nytt, varken i Norge eller Sverige. Det här är ett arbetssätt som vi och helt säker de har haft i många år, säger han. 

Har det nyligen tillkommit nya rutiner till kontrollerna?

– Jag kan inte tänka mig att det är något som är nytt i Norge, det är nog mer tillfälligheter. Och våra rutiner har vi haft sedan länge. 

Vad väntar under perioden där hon drar ner på träning?

– Dra ner på belastning, och sedan ser vi efter hand hur det kommer att ta form och förlöpa, jag kan inte riktigt gå in i dagsläget och precisera det. 

Finns det någon prognos för när hon kan tänkas vara tillbaka?

– Jag vill inte spekulera i när under säsongen hon är tillbaka, jag vill inte att hon ska behöva känna några sådana förväntningar. Det bästa är om vi får göra det här i lugn och ro och att hon slipper de förväntningarna. 

”Som mamma och pappa stöttar vi Frida till 110 procent, som vi alltid har gjort och alltid kommer göra med alla våra tre tjejer och andra som står oss nära”, skriver Mia Karlsson, mamma och manager till Frida Karlsson, i ett sms. 

Svenska landslagets hälsokontroller

Regelbundna hälsosamtal aktiva och läkare.

Årligen återkommande utbildningsmoment avseende nutrition med spetskompetent näringsfysiolog.

Kost- och aktivitetsregistreringar.

Individuell uppföljning och utbildning.

Årliga provtagningar, kroppssammansättningsmätningar.

Utvärderingsanalyser efter träningsläger med kartläggning och ställningstagande till åtgärder.

I vardagen ett arbetssätt i organisationen där all personal jobbar väldigt nära de aktiva med daglig kontakt framför allt tränare-aktiv.

Vid behov tillgång till bedömning av beteendevetare.

Kontrollsystemet kompletteras även med det arbete SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) gör med liknande kontroller, läkarkontakter med hälsosamtal. Samarbete mellan SSF och SOK finns i dessa frågor.


Källa: Svenska skidförbundet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.