Frida: ”Jag skulle bli förbannad då”

Foto: PER DANIELSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: EMMI KORHONEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Frida Karlsson kliver in i Tour de ski som en av förhandsfavoriterna.

Och om hon vinner, då vill hon inte höra några kommentarer om att det hade slutat annorlunda om Therese Johaug varit med.

– Jag skulle bli förbannad då, säger Karlsson till SportExpressen.

Samtidigt rapporterar NRK att Norges skidförbund betalat ut ett skadestånd till Johaug.

Det är en speciell upplaga av Tour de ski som startar på nyårsdagen.

Vi står mitt i en pandemi och Norge har därför valt att inte skicka några åkare ner till Alperna. Therese Johaug och gänget går därmed miste om chansen att vinna en prischeck på 635 000 kronor – och får i stället följa tävlingarna hemma i tv-soffan.

Som plåster på såren har Norges skidförbund betalat ut pengar till sina åkare för bortfall av intäkter och enligt NRK var Johaug tillsammans med Johannes Hösflot Kläbo den som fick mest: 120 000 kronor.

Övriga nationer är dock på plats och de svenska åkarna kommer bland annat bjudas på tufft motstånd från Ryssland, Schweiz och USA. Men de allra flesta är överens om att de två stora favoriterna på damsidan kommer från Sverige: Ebba Andersson och Frida Karlsson.

Har redan kört monsterbacken

Ebba Andersson, 23, var med i tätstriden redan förra året, men fick då hoppa av inför den sista etappen (klättringen upp för monsterbacken Alpe Cermis) på grund av en förkylning.

För Frida Karlsson, 21, är det första gången hon kommer till start i den klassiska tävlingen.

– Jag ser verkligen fram emot det här. Det här är någonting jag sett fram emot ända sen ungdomstävlingarna på Hallstaberget, säger Karlsson som är född och uppväxt i Sollefteå.

– Man sa alltid till sina kompisar: ”Nu är det Tour de ski-backen!” Och så ryckte man i någon liten kulle där.

– Det känns faktiskt stort att äntligen få åka Tour de ski.

Hur står sig Hallstaberget jämfört med Alpe Cermis, tror du?

– Jag har faktiskt kört intervaller upp för Alpe Cermis på sommaren. Och det kändes bra. Då noterade jag också att målgången i Tour de ski är typ efter en tredjedel av hela backen, så…jag har redan testat på något som är lite värre! Det kan jag ha med mig.

Så du är inte rädd för den där backen?

– Nej, det är jag inte.

”Det enda som är relevant”

Kliver du in i touren med inställningen att du ska hota i toppen eller är det mer att du ska se och lära?

– Jag tänker ta det lopp för lopp. Man blir inget starkare eller smartare av att tänka på Tour de ski som helhet. Jag ska göra varje lopp så bra som möjligt och sen får man se vad man har för utgångsläge, säger Frida Karlsson som varit på pallen i världscupen tre gånger.

Det finns en uppbar risk att vinnaren kommer få höra kommentarer i stil med: ”Om Johaug hade varit med så hade hon vunnit”. Hur ser du på det?

– Säger någon det så…jag skulle bli förbannad då. Det är de som har startnummer på bröstet som man tävlar mot och det är det enda som är relevant i den stunden, egentligen.

Det är åtta lopp på tio dagar som väntar i Tour de ski. Tävlingarna börjar i Val Müstair, Schweiz, och fortsätter sen i de italienska orterna Toblach och Val di Fiemme.

Bland övriga namn i Sveriges trupp märks åkare som Linn Svahn, Jonna Sundling, Calle Halfvarsson och William Poromaa.

Charlotte Kalla står över och fortsätter sin rehabilitering efter att ha drabbats av covid-19.


LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn priser  

LÄS MER: Sveriges 10 största skidtalanger: ”Är ett muskelberg”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.