Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida hyllar rivalen efter bilderna i tv

Stor dramatik efter segern i Ruka.
Foto: Viaplay

RUKA. Frida Karlsson var rejält kall efter målgång i Ruka.

Då fick hon hjälp av rivalen Krista Pärmäkoski, vilket fångades av Viaplays kameror.

Efteråt var Frida Karlsson tacksam. 

– Det var supersnällt, säger hon. 

Frida Karlsson vann tio kilometer klassiskt i Ruka. 22-åringen var knappt 14 sekunder före storfavoriten Therese Johaug från Norge i mål. i När Karlsson gick i mål blev hon rejält kall. 

Tävlingen genomfördes under riktigt kalla förhållanden, temperaturen var ner mot 20 minusgrader.

– Jag kände inte mina fingrar i slutet på loppet. Jag använder inte dem så mycket när jag stakar, men när man går i mål fryser man fast lite och då var känslan: ”Kan någon hjälpa mig”, säger Frida Karlsson och tillägger:

– Jag hade inte kunnat sätta mig och sticka i den där lilla stolen.

När Frida Karlsson satt i ledarstolen i målfållan för att vänta in resten av åkarna frös hon rejält. Hon tog av sig sina handskar och försökte blåsa på sina kalla händer för att få upp värmen i dem. 

Då fick hon hjälp av sin finska konkurrent Krista Pärmäkoski, vilket fångades upp av Viaplays tv-kameror. Efter loppet förklarade Frida Karlsson vad som hände.

– Hon var jättesnäll. Hon kom fram och gav mig värmekuddar som jag kunde hålla i. Det var supersnällt. 

Frida Karlsson: ”Har kontroll”

Frida Karlsson har ett utmärkt läge inför söndagens jaktstart. Lördagens seger var ett perfekt formbesked inför den fortsatta säsongen. 

– Jag känner att jag har kontroll på läget. Jag är där jag ska vara, vet att jag är i bra slag. Jag behöver inte jaga något just nu utan bara följa planen till punkt och pricka. Jag känner att jag gör ett bra Fridalopp och har kontroll i dag. 

En förklaring till den fina insatsen kan vara stabiliteten. Det är en del av åkningen Frida Karlsson tycker att hon utvecklat sedan förra säsongen. 

– Det är det jag jobbar på och det vi trott är anledningen till att jag inte riktigt orkat i slutet av loppen. Nu är det något annat, och jag kan åka mer avslappnat utan att slösa så mycket energi, säger hon. 

RESULTAT, 10 KILOMETER

1. Frida Karlsson, Sverige, 24:29,4

2. Therese Johaug, Norge, + 13,7

3. Katharina Hennig, Tyskland, + 15,2

4. Ebba Andersson, Sverige, + 31,8

----

12. Moa Olsson, Sverige, + 57.6

19. Anna Dyvik, Sverige, + 1:16,5

22. Louise Lindström, Sverige, + 1:21,0

23. Charlotte Kalla, Sverige, + 1:23,6

Skidsnack är tillbaka! Se första avsnittet här

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.