Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida vägrar att ha på sig ledarvästen

Frida Karlsson med västen som visar att hon leder poängtouren. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Frida Karlsson under loppet. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Frida Karlsson ville dock inte ta med sig västen hem. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Frida Karlsson bryter Ski Tour 2020 – trots att hon fick dra på sig ledartröjan.

Svenskan är bäst av samtliga åkare i poängtouren under tävlingen.

Efter tävlingarna ville 20-åringen inte ha på sig tröjan. 

– Jag vill inte resa med en stor trofé, säger Frida Karlsson.

Therese Johaug vann fristilsloppet i lördags och höll även undan till seger i söndagens jaktstart över 10 km klassisk stil.

Norska stjärnan kopplar därmed ett rejält grepp i Ski Tour 2020 i den sammanlagda touren.

Bakom henne gjorde Frida Karlsson ett kanonlopp och hämtade upp från 19:e till 13:e plats. Svenskan åkte näst snabbast av alla åkare – bara Anamarija Lampic var snabbare. 

– Det är klart att det är ett fint kvitto. Samtidigt så känner jag att det är tyngre att vara först i spåret. Man ska inte dra för stora växlar av det här, säger Karlsson och tillägger:

– Det var skönt att känna att jag kunde trycka på och också återhämta mig i utförsbackarna. För mig handlar det om att hitta den goa känslan i åkningen igen, fortsätter hon.

Frida Karlsson bryter Ski Tour i ledartröja

Eftersom åktiderna i jaktstarten räknas som en separat världscuptävling tog svenskan sin första pallplats i världscupen i karriären.

Efter loppet fick Karlsson också dra på sig ledartröjan för poängtouren i Ski Tour 2020.

Anledningen är att hon fick näst flest bonuspoäng (10 poäng) i lördagens tävling (Therese Johaug fick 12 poäng). Under söndagen säkrade Karlsson flest bonuspoäng av samtliga åkare eftersom hon var snabbast vid bonuspasseringarna.

– Det är väl ett kvitto på att man är en ivrig förstaårssenior som öppnar hårt, skrattar Karlsson.

”Jag vill inte resa med en stor trofé”

Trots det står Frida Karlsson fast vid sin ursprungliga plan – att bryta touren efter de första två tävlingarna, ett beslut som togs på inrådan av landslagets medicinska team. 

Nu reser hon till Seefeld med landslagskollegan Maja Dahlqvist för ”semester” för att sedan fortsätta världscupen i Lahtis 29 februari. 

– Det är klart att det är tråkigt att bryta, men jag ser fram emot en vecka med Maja Dahlqvist i Seefeld nu. Vi är lite skrockfulla. Det är exakt samma vecka som vi var där i fjol under VM, och det har vi ju goda minnen ifrån. Vi ska samla mycket energi och komma till Lahtis i storform, säger Karlsson.

Svenskan valde också att ta av sig den silvriga poängtröjan när tävlingsceremonin var avslutad. 

– Jag vill inte resa med en stor trofé. Den lämnar jag till den som ska ta över den nu, säger Karlsson.

I och med att Karlsson bryter touren går hon miste om möjligheten till stora prispengar. Vinnaren av den totala touren får 465 000 kronor. Vinnaren av poängtouren, som Karlsson leder, får 60 000 kronor.

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT i vinter 

 

Bryter touren efter monsterloppet: ”Drar till solen nu”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.