Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida: ”Det värsta man kan tänka sig”

Johaug: ”Ett av mina huvudmål den här säsongen”
Frida Karlsson.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Karlsson efter loppet i Ruka.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Landslaget tvingade Frida Karlsson att bryta Ski Tour 2020.

Men nu är hon tillbaka i världscupen. 

Och räkna med att 20-åringen kommer att sätta högsta fart direkt – för att utmana Therese Johaug.

– Det värsta man kan tänka sig, det är att man är för feg. Då är jag hellre modig och så går det inte hela vägen, säger Karlsson.

Det har varit en märklig säsong för Frida Karlsson.

Förväntningarna på talangen var skyhöga, efter det sensationella genombrottet i fjol där hon tog tre medaljer på VM i Seefeld. Och i den nationella premiären i Gällivare såg allting väldigt bra ut för Karlsson.

Sen kom smällen.

Karlsson fick tävlingsförbud av landslaget efter att ha visat upp oroväckande resultat i ett hälsotest. Hon missade en rad tävlingar innan hon kunde göra comeback i världscupen.

Men ledningen håller henne fortfarande under bevakning.

Åkte tillbaka till Seefeld

I Ski Tour 2020 fick Frida Karlsson bara köra de två första etapperna, innan hon fick kliva av mot sin vilja. Då åkte hon ner till Seefeld tillsammans med Maja Dahlqvist.

– Det har varit jättehärligt, säger Karlsson när SportExpressen når henne på telefon.

– Vi har haft strålande väder och har hämtat mycket energi, på känd mark. Det här var ju samma vecka som vi var där och tävlade på VM i fjol.

Var det mycket minnen när ni åkte runt där?

– Mm, fina minnen.

I helgen är Frida Karlsson tillbaka i världscupen. Hon är på plats i Lahtis, Finland, och laddar för att köra 10 kilometer klassiskt (individuell start) under lördagen och en stafett under söndagen.

Hon har precis varit ute och känt på banorna när vi pratar med henne.

– Jag var ju här på JVM i fjol och har fina minnen ifrån det också, säger Karlsson.

Då blev det två guld?

– Exakt. Det känns kul att vara tillbaka här och jag ser verkligen fram emot lördagens lopp, när vi ska tävla i klassisk stil.

Det är där du känner dig starkast just nu?

– Ja, just nu känns det som att det har fungerat lite bättre än fristilen.

”Är det mest optimala”

Kommer du att spänna bågen lite hårt som vanligt, eller vad är planen?

– Som vanligt har jag planen att ha två jämna varv (skratt). Men ja… vi får se hur kroppen svarar. Det finns några utförsbackar som man ska kunna återhämta sig i. Det är ganska branta backar, men inte så långa. Jag tror att det ska passa mig.

Frida Karlsson har gjort sig känd för att öppna loppen extremt hårt – för att sen inte riktigt orka hela vägen. Tränarna har pratat med henne om saken, men hon har fortsatt att trycka gasen i botten i de individuella starterna.

– Grejen är den att… det värsta man kan tänka sig, det är att man är för feg. Då är jag hellre modig och så går det inte hela vägen. Öppnar man hårt och har en bra dag, då är det ju det mest optimala.

Hon fortsätter:

– Men… det är klart att man får försöka tygla sig lite. Framför allt att man inte stressar i tekniken, utan att man försöker åka avslappnat och låter flytet komma i stället.

Tänker du något på placeringar i helgen, eller är det bara fokus på prestation?

– Jag går alltid på prestation, för det är det jag kan påverka. Sen brukar en bra prestation leda till ett bra resultat.

– Jag fokuserar bara på det jag kan påverka.

Storfavorit i lördagens lopp är, precis som vanligt, norskan Therese Johaug.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.