Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida-beslutet möts av kritik i Norge: ”Otyg”

Frida Karlsson får bara köra två etapper av Ski Tour.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖSTERSUND. Frida Karlsson kör de inledande två etapperna av Ski Tour 2020, men hoppar sedan av. 

Den norska skidexperten Petter Skinstad är kritisk mot det svenska skidförbundet som tillåter det. 

– En tour ska man starta med ambition att slutföra den, det är en fråga om respekt, säger han. 

– Frida är en undantagsåkare. En världsåkare. Som vi behöver får i gång efter ett långt uppehåll, säger damtränaren Stefan Thomson. 

Kort efter världscupspremiären i Ruka kom beskedet att Frida Karlsson, 20, tvingades till tävlingsuppehåll av hälsoskäl. Efter 70 dagars rehabilitering var hon tillbaka till skidspelen i Falun där hon slutade nia på 10 kilometer. 

Karlsson öppnade positivt, men kroknade något på slutet och åkte in som nia. 

– Det var lite härligt ändå. Det var nära ändå. Jag är glad att vara tillbaka och med lite mer träning så kommer sista varvet att sitta. Jag blev liggande här i målgången ganska länge, sa hon efteråt. 

Därför hoppar Karlsson av i förväg

Frågan direkt efter Falun var: Kommer Karlsson köra Ski Tour 2020? Svaret blev ja, men inte hela. När landslaget presenterade truppen var Karlsson med, men samtidigt meddelades det att hon endast kommer köra de två inledande etapperna i Östersund. Därefter kommer hon att hoppa av. 

– Att åka hela touren skulle bli för hög belastning i det här skedet. Därför tävlar Frida bara de första två etapperna. Vi har en plan för hur hon ska tävla och träna framöver, men vi utvärderar fortlöpande. I planen ligger Lahtis som nästa tävling, sa landslagsläkaren Magnus Oscarsson. 

Den här lösningen ser tränaren Stefan Thomsen som en bra lösning och ett ”led i Fridas väg tillbaka”

”Då ska du stanna hemma”

Att det svenska landslaget resonerar så möts nu av kritik från norska TV2:s expert Petter Skinstad. Han är av åsikten att världscupen inte ska ”behandlas som träning”

– En tour är inte rätt plats för att träna. Om du inte är frisk eller i fysiskt slag att köra hela, då ska du stanna hemma, säger han. 

Skinstad är noga med att poängtera med att hans kritik inte är riktad mot Karlsson själv, utan mot den svenska landslagsledningen som möjliggör den här lösningen. 

– Hon kan åka Skancupen, vanliga distanslopp, träningsåk. Vadsomhelst. Men en tour ska man starta med ambition att slutföra den, det är en fråga om respekt. Respekt mot dig själv, ditt land, touren och dina lagkamrater. För någonstans sitter där en åkare som kunnat köra hela som nu inte får vara med. 

Norske experten: ”Det är ett otyg”

Skinstad nämner bland andra Maja Dahlqvist och Moa Lundgren som namn som hade kunnat vara med i stället för Karlsson. 

– Jag vet inte exakt varför de inte är med, men det är inte bara de som borde vara aktuella. Jag tänker så här: Det är så, så viktigt för rekrytering att åkare på gränsen får chansen. När konkurrensen är så hård som det är i det svenska landslaget på damsidan så är det massor av åkare som kanske aldrig får chansen i världscupen. Potentiellt kan det finnas en sprinter som är på gränsen, som verkligen hade velat köra i Åre som nu inte får åka. 

Om jag får vara djävulens advokat här då. Är det inte bra för en så ny tour som Ski Tour är att ett av de största affischnamnen är med, om än bara i två etapper? 

– Jag förstår att förbundet vill ha med henne, det vill tv-tittarna, sponsorerna och så också. Men de vill se henne i Åre med. Jag är av åsikten att förbundet står för ett stort fel att göra så här. Det är ett otyg att ställa upp i en tour där man inte har för avsikt att fullfölja hela. 

Sveriges svar på kritiken

I ett soligt Östersund får damtränaren Stefan Thomson frågan om hur de från landslagshåll har resonerat när de låter Karlsson ta en plats i laget, trots att hon inte kör hela. 

Han rycker lite lätt på axlarna.

– Vi har ju haft den filosofin att vi vill att de åkare vi tar ut ska ha ambitionen att åka hela touren. Men nu är det redan några åkare som försvinner på grund av U23-VM - och då känns det som att vi hamnar lite långt ner på listan. Och då är det bättre att ge Frida en chans.

Kan du förstå att kritiken dyker upp?

– Nog förstår jag att det kan bli kritik på det sättet. Det har jag full förståelse för. Speciellt med tanke på den filosofin vi normalt har. 

Sen fyller Thomson i: 

– Men Frida blir ett litet undantag, det måste vi ändå erkänna. Hon är en undantagsåkare. En världsåkare. Som vi behöver får i gång efter ett långt uppehåll.

Frida Karlsson säger själv att hon velat åka hela touren. 

– Jag har ett medicinskt team runt mig (som har tagit det beslutet). Det är klart att jag vill köra hela touren nu när jag har kommit i gång. Men det kanske är bra att det finns människor runt mig som tänker ett steg längre, säger hon.

Hon känner inte att hon tagit en plats från någon annan. 

– Nej, det gör jag egentligen inte. Jag ser det mer som att jag har fått en extraplats.

Se när Linn Svahn pekar mot ”fienden”

Linn Svahns ”tips och tricks” inför Ski Tour hemma i Östersund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.