Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida avslöjar sin idol – nobbar svenska ikonerna

Frida Karlsson vann sin första VM-medalj på 10 kilometer klassiskt. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Petter Northug var Frida Karlssons idol. Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

SEEFELD/STOCKHOLM. Hon har kallats för ”Den nya Johaug”.

Men Frida Karlsson, 19, har en helt annan skidåkare som sin stora förebild.

– Jag har fascinerats av Petter Northugs sätt att gå sin egen väg och jag tror jag har tagit efter det. Jag vill gå mina egna vägar, säger silverhjälten.

Frida Karlsson chockade skidvärlden då hon under tisdagen öppnade tiokilometersloppet på ett skoningslöst sätt.

Och den svenska 19-åringen höll hela vägen in i mål. Det blev ett sensationellt VM-silver för supertalangen från Sollefteå, endast slagen av giganten Therese Johaug.

– Det är kul att tävla med seniorer. Jag satt där (ledartronen) och kände att jag hade gjort ett bra lopp. Jag hade varit nöjd även som fyra eller femma, för jag hade gett allt. Sen när jag såg att det blev medalj så… det var ofattbart. Jag blev lyrisk, säger Karlsson.

Intresset för 19-åringen är enormt.

Och alla undrar: Visst kommer hon väl att ingå i det svenska stafettlaget på torsdag?

– Jag vet inte, jag hoppas jag blir uttagen. Sen hoppas jag att vi kan ge Norge en utmaning. Jag hade inte kunnat drömma om det här. Det var inte säkert att jag skulle få åka hit, det är en stor bonus för mig, säger Karlsson.

Karlsson om Johaugs dopingdom

Hon har länge kallats för ”Den nya Johaug” och jämförelserna med Therese Johaug lär nog fortsätta.

– Det är stort! Den här tjejen är ju en av de största idrottskvinnorna genom tiderna. Jag har haft många förebilder i sporten, alla har så unika egenskaper så man vill plocka bitar från alla till en.

– Om jag kan få en lika fin utveckling som Therese kan det bli en rolig skidkarriär för mig, säger hon.

Angående superstjärnans dopingdom:

– Det var tråkigt att se och följa. 

Men det är en annan norsk skidprofil som har varit den stora idolen under uppväxten i Ångermanland.

– Det var Petter Northug som var min förebild. Jag har fascinerats av hans sätt att gå sin egen väg och jag tror att har tagit efter det. Jag vill gå mina egna vägar. Jag träffade Petter när jag var liten och jag kommer ihåg att jag fick hans autograf.

Känner sig inte som en ”gåva”

I det sensationella silverloppet var 19-åringen klart snabbare än betydligt mer etablerade åkare såsom Ingvild Flugstad Östberg och Charlotte Kalla.

– Det känns stort (att slå Kalla). Jag hade hejat lite extra på Charlotte och Ebba, jag jade hoppats att de skulle få till det. Båda två har gratulerat mig, det var fint av dem. Vi var laddade innan start, vi joggade tillsammans. Jag har inte hunnit prata med dem. Men idrotten är upp och ner, man ska glädjas med varandra när det går bra och sen ska man stötta, säger Frida Karlsson.

NRK-experten Fredrik Aukland sa till SportExpressen att du är en gåva till skidsporten.

– Det var väldigt fina ord. Det blir jag glad av att höra.

Känner du dig som en gåva?

– Haha, nej, det kan jag inte säga att jag gör.

Frida Karlsson var det stora utropstecknet när Rikard Grip presenterade sin VM-trupp. Där och då hade Karlsson aldrig gjort ett världscuplopp på seniornivå.

Dessutom drogs hon med sjukdom efter JVM i Finland.

Var sjuk inför VM

Men deltagandet i Seefeld var inte hotat.

– Nej, det var det väl egentligen inte. Jag kunde inte åka SM på grund av sjukdom och jag trodde ju att det var min sista chans att kvala in till VM. Men jag blev piggare efter uttagningen och kunde åka på förlägret. Det var en perfekt medicin.

19 år gammal har Frida Karlsson redan vunnit ett VM-silver på seniornivå. Det är knappast nu hon ska varasom allra bäst.

Frågan är när peaken kommer. Och hur bra hon kan bli.

– Jag vet inte. Jag kan inte göra annat än att fortsätta försöka utvecklas som skidåkare. Jag vill så klart se hur bra jag kan bli. Helt ärligt tror jag inte att det hade gått att pressa Johaug mer i dag för jag plockade ur alla krafter jag hade. Det känns bara kul att jag kunde göra det här, säger Karlsson och avslutar:

– Förhoppningsvis kan jag fortsätta utvecklas och förhoppningsvis kommer det räcka för att jag ska vara överst på pallen i framtiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.