Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredriksson: "Är bara att skicka bort dem"

Mathias Fredriksson.Foto: Mikael Sjöberg

Finland skakas av ännu ett dopingfall inom längdskidåkningen.

34-årige Tero Similä har nu åkt fast - något som får den svenske före detta landslagsstjärnan Mathias Fredriksson att reagera.

– Epo finns det inga ursäkter för. Det är bara att skicka bort de som håller på med det, säger han till SportExpressen.se.

Det var vid VM i Lahtis 2001 som tidernas dopingskandal nystades upp i Finland. Flera finska längdstjärnor åkte då dit för bloddoping och skandalen har satt djupa spår i sporten.

Nu skakas landet av ytterligare ett dopingfall.

På en presskonferens under tisdagen framkom det att 34-årige Tero Similä testats positivt för epo.

Misstänksam

Similä - som tävlade i världscupen tre gånger den gångna säsongen - lämnade det positiva provet den 9 mars.

Den svenske förre landslagsstjärnan Mathias Fredriksson - som tävlat samtidigt som finländaren - reagerar när han får reda på nyheten.

– Det är väldigt tråkigt. Och tråkigt att det fortfarande sker. Samtidigt är det bra att man blir avslöjad, säger han till SportExpressen.se.

– Att stoppa i sig epo i mars första gången känns inte så trovärdigt. Det borde han ha gjort tidigare i så fall. Och då är frågan om han har testats tidigare under året. Har han testats många gånger och inte åkt fast undrar man ju hur tillförlitliga testerna är? Är det så att man kan stoppa i sig epo utan att åka fast? Så man vill ju veta hur många gånger han har testats tidigare.

"Det är fel"

Mathias Fredriksson betonar att han inte har full koll på Tero Similä, men säger också att han inte är helt förvånad över att de finska problemen fortsätter.

– Om man bortser från det här fallet så vet jag att man gjort om organisationen i Finland. Det är tillbaka en del ledare som var med under förra skandalen när det var organiserad doping. Utifrån kan man tycka det är fel att man inte har tagit bort de personerna helt, säger han.

Ja, det låter ju konstigt om man inte rensar bort de personerna?

– Lite så kan man reagera. Det är anmärkningsvärt att man inte tar det på större allvar, att man inte stänger dörren helt för dem. Det är tråkigt.

"Bort med dem!"

Fredriksson befarar att det kommer ännu fler dopingfall i skidvärlden. Och han hoppas att avstängningarna skärps.

– Vissa grejer kan man ju faktiskt få i sig av misstag, av ren klantighet. Men epo finns det ingen ursäkt för. Det är bara att skicka bort dem, säger han.

Livstids avstängning?

– Livstid är hårt. Men jag tycker att man ska ha ett så långt straff att det i praktiken blir livstid. Livstid är så definitivt, men två och fyra år är för kort. Ta tio år, då är det i praktiken livstid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.