Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Framtiden osäker för Jacob Hård på SVT

Jacob Hård.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Yvette Hermundstad och André Pops är programledare i ”Vinterstudion”.Foto: SVT

SVT hoppas att ”Vinterstudion” blir ännu bättre i vinter.

Samtidigt är framtiden osäker.

2021 blir SVT av med tv-rättigheterna till världscupen i längdskidor.

– Jag kommer vara 66 år gammal då och jag tänker inte så mycket på det just nu, säger den hyllade kommentatorn Jacob Hård.

Inför den förra säsongen valde SVT att ge ”Vinterstudion” ett rejält ansiktslyft. En helt ny studio byggdes upp, André Pops hämtades tillbaka som programledare och flera nya grafiska moment introducerades för tittarna.  

Vad som hänt inför den här vintern? Inte lika mycket. Men de har en ny projektledare på plats: Christoffer Braw, 32, som nyligen hämtades in från TV4/C More.

– Vi vill göra den bästa Vinterstudion någonsin. Vi kommer från en stark vinter i fjol med tre VM och jättestarka tittarsiffror, säger Braw när SportExpressen träffar honom i samband med längdlandslagets upptaktsträff i Stockholm.

Blir det några förändringar i ”Vinterstudion”-truppen?

– Nej, hela truppen är intakt och det är vi jätteglada för. Vi förstärkte med ett par namn förra vintern, bland andra Helena Ekholm och Maria Pietilä Holmner. Det är inte givet att man kan behålla en hel trupp så vi är väldigt nöjda med att alla är kvar.

– Vi gjorde stora förändringar i fjol med ny studio, nya ansikten och nya element. I år handlar det om att förfina det ännu mer.

Christoffer Braw.Foto: Janne Danielsson

Fokus på studion i Stockholm

”Vinterstudion” kommer att sända under 18 helger totalt. Men det är bara under Vasaloppet och skidskytte-VM som de kommer ha studio på plats vid tävlingsorten, annars kommer de att sända från studion i Stockholm.

Kommentatorn Jacob Hård kommer dock att flänga runt i skidvärlden och vara på plats vid de flesta längdtävlingarna i världscupen – allt som oftast med med experten Anders Blomquist vid sin sida.

– Det kommer bli mycket resande för mig i vinter, säger Hård.

– Vi gör vissa tävlingar hemifrån och jag gör inte heller alla tävlingar, men det kommer ändå att bli mycket.

Hur många tävlingar kommer du stå över?

– Ehm… det är tre stycken, tror jag.

Du vet att det brukar bli liv i luckan när du är ledig? Det gillar inte skidpubliken!

– (skratt) Nej, men det får de ta!

– Och det kommer bli väldigt bra även utan mig, det kan jag säga.

Jacob Hård om framtiden

Samtidigt som SVT laddar för en ny säsong av ”Vinterstudion” så är framtiden osäker. Nent Group har köpt rättigheterna för världscupen i längdskidor från och med hösten 2021.

Men det finns ändå en möjlighet att SVT kommer kunna fortsätta att visa tävlingarna.

Enligt uppgifter till SportExpressen för SVT diskussioner med Nent Group om att bli ”linjär partner”, vilket skulle kunna innebära att SVT får sända tävlingarna linjärt medan de streamas i Viaplay.

Jacob Hård tänker dock inte alltför mycket på vad som kommer att hända i framtiden.

– Nej, framtiden ligger där borta. Sen är det så också… jag kommer vara 66 år gammal då och jag tänker inte så mycket på det, säger Hård.

– Nu vill jag bara göra två jäkligt bra år. Sen får vi se vad som händer med den där rättigheten och vad andra vill göra av den.

Är det någon mening att Nent Group ringer och försöker värva dig till 2021?

– Nu är det SVT som har rättigheten och jag är på SVT och mitt hjärta är på SVT. Jag har inga såna funderingar.

FAKTA: Så ritas tv-kartan om i skidvärlden

Säsongen 2019-20: Alla rättigheter SVT (precis som tidigare år).

Säsongen 2020-21: Alla rättigheter SVT (precis som tidigare år).

Säsongen 2021-22: SVT har rättigheten till skidskytte samt alla tävlingar (alpint/längd) i Schweiz och Österrike. SVT sänder också SM-veckan, Vasaloppet och säsongsöppningen i Bruksvallarna. Resten av världscuptävlingarna samt VM 2021 kommer att gå i Nent Groups kanaler, alltså TV3, TV6, TV8, TV10, Viasats betalkanaler och streamingtjänsten Viaplay.

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT i vinter

LÄS MER: Svenska skidtalangen har fått en stroke: ”Overkligt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.