Frågorna Kläbo vägrar svara på

Johannes Høsflot Klæbo vägrar svara – 16 (!) gånger om.
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

LILLEHAMMER. Det var en av de mest bisarra presskonferenser skidsporten upplevt på länge.

Under 10 minuter fick norrmannen Johannes Hösflot Kläbo ett 40-tal frågor om det Viaplay-bråk som skapat rubriker i veckan.

Kläbos svar? Olika varianter av ”inga kommentarer”. 

40 gånger om. 

Det var tidigare i veckan som det avslöjades att norske superstjärnan Johannes Hösflot Kläbo vägrat bära Viaplays logga på sin tävlingsdräkt under världscuppremiären i Ruka.

Anledningen?

I Norge är inte bara sänder Viaplay världscupen - man är också en kommersiell partner till norska skidförbundet. 

Det menar Kläbo var ”problematiskt”.

– Det är ett avtal som varken gynnar skidförbundet eller Viaplay. I stället kan det vara skadligt då man kan sätta frågetecken för självständigheten, sa Kläbo till Adressavisen.

Kläbos bojkott utlöste en mindre mediestorm i norska medier - och på torsdagsmorgonen kom plötsligt en vändning.

Vändningen - plötsligt överens

I ett pressmeddelande från norska skidförbundet förklarades det att Johannes Hösflot Kläbos bojkott var över. Att parterna nu plötsligt var överens.

Men när Kläbo på torsdagseftermiddagen mötte medierna i Lillehammer var det tydligt att allt inte var som vanligt. Med böjd rygg, lågmäld röst och blicken ofta riktad ner i golvet utstrålade Kläbo allt annat än harmoni.

Kläbo får direkt en fråga om varför han ändrat ståndpunkt i ”Viaplay-gate”.

– Jag har inget mer att kommentera om det än vad som står i pressmeddelandet, svarar Kläbo.

Och så fortsätter det. Reporter efter reporter ställer olika varianter av samma fråga. Kläbo svarar med olika varianter av samma svar.

Hösflot Kläbo: ”Är less”

Men när Kläbo får en fråga från Adressavisen om det märkliga i att huvudpersonen i en debatt om journalistikens självständighet plötsligt inte själv svarar på några frågor säger Kläbo med trött röst:

– Jag tänker att huvudpersonen nog är less.

Och när en uppgiven VG-reporter till slut bara enkelt undrar hur Kläbo egentligen mår tittar till slut skidstjärnan upp under sin lugg.

– På en skala ett till tio?

Ja.

– Tre.

För alla på plats på presskonferensen framstod det väldigt tydligt att Johannes Hösflot Kläbo inte är nöjd med hur hans förbund agerat. Att han fått klara direktiv om vad han nu skulle säga till medierna.

Men på frågan om han pressats av förbundet att ändra ståndpunkt blev svaret nu:

– Jag tänker inte kommentera det här mer.

Förstås.

Längdbasen: ”Har en bra dialog”

Direkt efter Kläbos presskonferens kom det krav från norska medier om att norske längdchefen Espen Bjervig måste svara på frågor om det bisarra de just upplevt.

Och så blir det.

Men Bjervig förnekar att Kläbo blivit tillsagd av förbundet vad han fick säga på pressträffen. 

– Inte av mig i alla fall. Vi har en haft en bra dialog om den här saken. Och vi är eniga om att han ska bära Viaplay-loggan i morron, säger Espen Bjervig.

Presskonferensen väckte oneklingen uppmärksamhet. Petter Northug var minst sagt arg. Northug är kritisk till att Kläbo skickades fram på för att besvara journalisternas frågor. 

”Det är en skandal att Johannes Kläbo ska möta pressen och svarar på frågor som man vet kommer komma på förhand. Han borde inte ha ställt upp och istället fokuserat helt på helgens tävlingar”, skriver Petter Northug på Twitter.

 LÄS MER: Allt du behöver veta om världscupen 2021-2022

LÄS MER: Se stjärnorna göra upp direkt på Expressen 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.