Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förvåningen: ”Har inte pratat med Charlotte”

Jonna Sundlings kross – tar tredje segern
Marit Björgen.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Charlotte Kalla.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Jelena Välbe.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Marit Björgen är tillbaka på bästa sändningstid. 

Men inte som skidåkare – utan som programledare sida vid sida med Gunde Svan. 

Samtidigt förbereder sig den norska ikonen för att ge de svenska långloppsstjärnorna stryk i Vasaloppet. 

– Att jag kom in kan ha gett dem mer skärpa och lust att göra jobbet, säger Björgen. 

Stina Nilsson mot Therese Johaug. 

Men också Thomas Alsgaard mot Magdalena Forsberg. 

Den nya säsongen av TV4:s ”Sverige mot Norge” innehåller inte bara dueller mellan aktiva vinterstjärnor, utan bjuder också på nostalgiinslag med svenska och norska legendarer. 

Marit Björgen och Gunde Svan guidar tittarna genom programmet, som redan sänts i Norge under namnet ”Landskampen”.

– Jag var väldigt nervös på förhand, berättar Marit Björgen. 

– Det är en ny roll. Som programledare måste du leverera och vara fokuserad. Jag tyckte det gick väldigt bra att samarbeta med Gunde, han är ganska så erfaren i gamet och gjorde mig trygg i rollen.

Efter en något förvirrad diskussion om huruvida ”Fångarna på fortet” även finns i Norge återger SportExpressen det Gunde Svan nyligen sa i en intervju om sin norska programledarkollega: 

– Hon är väldigt proffsig och infriade alla förväntningar. 

Björgen reagerar med ett leende. 

– Det var väldigt fint! Han har jobbat med det här i många år. Jag kunde luta mig mot honom, han är trygg i rollen och att gå in och styra. 

”De vill klara att hålla mig bakom”

Marit Björgen avslutade sin framgångsrika elitkarriär efter OS i Pyeongchang, där hon i och med guldet på spelens avslutande tremil blev tidernas främsta vinterolympier. 

Men även om 41-åringen ägnat en del av den senaste tiden åt programlederi och lanseringen av sin självbiografi innebär det inte att livet på skidorna fått stå tillbaka helt. Våren 2020 kom beskedet att Björgen bestämt sig för att satsa på långlopp, och slutade tvåa i Vasaloppet bakom Lina Korsgren förra året. 

På grund av pandemin och en sen registrering i antidopingsystemet hann Björgen endast genomföra klassikern mellan Sälen och Mora förra året, men satsningen går vidare och den här säsongen vill hon bocka av fler lopp. 

– Nu har jag kommit i gång med att förbereda mig för Marcialonga, det är så klart på en helt annan nivå än det varit förut men jag tar mig an utmaningen och ser hur långt jag kan komma med mina förutsättningar. 

Nu när du inte tränar lika mycket som förut, vad är viktigt att fokusera på?

– Jag känner att kapacitetsmässigt är jag rätt bra med, men det är stakningen... De åkare som är med nu har bara stakat i flera år. På herrsidan kan ju till och med världscupåkare få stryk av långloppsåkare som stakar vissa lopp. Stakmässigt är jag för dålig i förhållande till de bästa. Det är lite annorlunda, det gäller att få tillräckligt många timmar stakning och vara genomtränad där. 

Du skriver i din bok att du bestämde dig att köra en säsong till efter andraplatsen i Vasaloppet, hur gärna vill du vinna där?

– Vasaloppet gav lite mersmak, eftersom jag blev tvåa. Om jag blivit sexa eller sjua hade det kanske blivit ett annat utslag motivationsmässigt. Men det gav mig motivation. 

Norrmännen har dominerat Vasaloppet totalt på herrsidan de senaste åren, men Sverige har kunnat jubla åt Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren. Förstår du de svenskar som suckar lite nu när du ger dig in och ska utmana dem?

– Haha, jag tror nog det har motiverat de tjejerna som varit med länge att jag kom in. Det kan ha gett dem mer skärpa och lust att göra jobbet för att klara av att hålla mig bakom. Det kanske har gjort att nivån höjs ännu mer. Det är ju bra, det är bra med konkurrens. 

Konkurrens får Björgen om inte annat under träningspassen. Ibland tränar hon nämligen med världens bästa skidåkare på damsidan de senaste åren, Therese Johaug. Upplägget blir något avvikande från den vanliga långloppsträningen.

– När hon går klassisk kan jag staka, när hon skejtar får jag skejta. Men det är väldigt kul att få träna tillsammans. 

Inför säsongen sa Johaug i en intervju med SportExpressen att hon efter OS ”kan lägga av, eller försöka få ett barn och sedan komma tillbaka”. 

– Vi har inte pratat någonting om hennes framtid, säger Björgen. 

– Jag kände det själv att man inte ville ha fokus på det mitt i karriären. Hon har fokus här och nu, tar hon ett val till våren gör hon det, men jag är ganska säker på att hon kör några år till. Kanske att hon satsar på att lägga in lite löpning emellan. 

Marit Björgen om Charlotte Kalla: ”Överraskad”

Den norska duon, som tillsammans sitter på 63 medaljer från VM och OS, har däremot diskuterat möjligheterna att ta ett uppehåll för att skaffa barn och sedan återvända till tävlandet. Björgen fick sonen Marius i december 2015, kom tillbaka och tog fyra medaljer på VM i Lahtis och fem på OS i Pyeongchang. 

– Jag har delat mina erfarenheter från när jag fick Marius, det finns alla möjligheter att satsa vidare efter man har fått barn. Saker ska klaffa, man ska ha ett friskt barn och allt ska fungera bra. Men att komma tillbaka efter att ha fått barn är absolut möjligt, det har vi pratat om flera gånger.

Inför OS målas duellen mellan Frida Karlsson och Therese Johaug upp som en av höjdpunkterna för den svenska och norska publiken. Karlsson har slagit Johaug på 10 kilometer vid två tillfällen i vinter – i Lillehammer med endast tre tiondelar. 

– Det är ju väldigt spännande. Som åskådare är det väldigt roligt att titta på. I OS ska allting stämma, mycket kan påverka resultatet nu med covid och snöförhållanden. Men jag tror Therese blir stark under mästerskapet om allt går bra fram till dess. Frida har kanske gått lite tyngre under Tour de ski, men vi hoppas att hon tränar bra nu och lyfter sig igen till mästerskapet. Vi får spännande dueller, men jag tror Therese är vassare fortfarande. 

Du tror att hon åker hem med med det individuella OS-guldet som hon saknar?

– Ja, det är jag ganska säker på. Men det är klart många saker kan påverka sett till hur läget ser ut, ingen har kört OS-banan så det finns många spänningsmoment för utövarna. 

Vad säger du om Charlotte Kallas säsong?

– Jag är lite överraskad, jag hade väntat mig att hon skulle vara topp tio under säsongen i alla fall. Jag har inte pratat med Charlotte, så jag vet inte... Men det tär säkert motivationsmässigt när man varit med länge och inte klarar att nå sina mål. Jag är överraskad över resultaten, men vi kanske får se en förändring framåt OS. 

Kritiken efter okända dopingdramat

I Marit Björgens självbiografi som släpptes i november beskrivs en händelse som skakade om den norska skidikonen. Efter VM i Lahtis hade dopinglabbet hittat en avvikelse i det prov hon lämnat efter tremilen, och väntan på att allting skulle redas ut blev ”ett två veckor långt helvete”.

Förklaringen var att Björgen tagit den godkända medicinen Primolut-N för att kunna styra sin menstruationscykel, en medicin som kan utsöndra små doser av det förbjudna preparatet 19-norandroststeron. Fis friade norskan från alla misstankar. 

Berättelsen rörde dock upp hård kritik i Ryssland, som straffats efter flera avslöjanden om systematisk statsdoping. 

– De är ynkliga lögnare och hycklare. Alla får i sig det av misstag, sa programledaren Dmitry Guberniev. 

– Jag är lite chockad över de här nyheterna, sa ryska landslagschefen Jelena Välbe. 

Björgen var förberedd på hur historien från hennes bok skulle tas emot i Ryssland. 

– Det var ingen som visste om det här, jag hade kunnat strunta i att skriva om det. Jag får skylla mig själv på ett sätt. Men jag har varit öppen och ärlig hela vägen, med astmamedicinen och allt. För mig var det en chock så som situationen varit några år med Therese och Martin. Det visar hur sårbar man är. Man är väldigt snabb på att döma tidigt. Jag ville berätta min historia för att visa att det kan ligga många orsaker bakom. När man ska berätta om karriären får man ge alla sidor och vara öppen och ärlig. Jag var beredd på att det skulle bli mycket skriverier om det, och hur det kunde bli mottaget i andra länder. 

– Ryssland har ofta menat att andra nationer har andra regler. Så jag var beredd på att det skulle komma kritik därifrån men jag är trygg i mig själv och vad som hände. Som aktiv utövare och profilerad människa är jag van att folk har åsikter. Jag försöker läsa så lite som möjligt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.