”Jäkligt mäktigt – trodde inte att det skulle vara jag”

Foto: ANDRE PICHETTE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaug har varit obesegrad hela säsongen. 

Men på lördagen fick hon stryk av Stina Nilsson när masstarten över 10 kilometer avgjordes i Québec. 

– Det känns jäkligt mäktigt, säger Nilsson.

Therese Johaug har vunnit samtliga distanslopp den här vintern. 

Men på lördagen var hon tvåa för första gången. Vem som var etta? Stina Nilsson. 

Svenskan blev historisk på fredagen när hon tog hem sprinten i Québec, och därmed även säkrade totalsegern i sprintcupen. 

Hon följde upp loppet med en minst lika imponerande uppvisning i lördagens masstart, som kördes över tio kilometer i klassisk stil. 

Det tog lite längre tid än vad det brukade, men efter ungefär halva loppet spräckte Therese Johaug fältet. De som till en början hängde på var Ingvild Flugstad Östberg, Stina Nilsson och Maja Dahlqvist. 

”Johaug hade panik”

Den sistnämnda svenskan fick släppa efter ett tag – men Nilsson hängde på norskorna hela vägen in i mål. 

Experten Anders Blomquist tyckte sig se en frustration hos Johaug – när hon inte lyckades skaka av sig konkurrenterna så som hon gjort tidigare i vinter. Banorna i kanadensiska Québec är relativt flacka, och det finns inte utrymme att skapa de där riktigt stora avstånden. 

– Johaug hade panik när hon tittade över axeln och såg att Stina Nilsson var med, det är en mardröm. 

Det var dock ingenting som Stina Nilsson reflekterade över under loppet.

– Nej, det är ingenting man hinner tänka på. Absolut inte, man har bara fokus på att göra det bästa. Jag har inte tid att titta på ansiktsuttryck på mina konkurrenter. 

Stina Nilsson besegrade Therese Johaug

Svenskan tappade någon sekund på den norska duon med ungefär kilometern kvar av loppet, och Johaug var före Nilsson in på upploppet – men när svenskan slog till med sitt patenterade fartomslag fick norskan ge sig. Nilsson var två tiondelar före Johaug i mål.

– Jag försökte så gott jag kunde hela tiden. Hon är i superform, vi har sett förut i Tour de ski att hon kan göra det bra i distanser, säger Therese Johaug. 

– Det var väldigt bra. Det kändes snabbt att jag hade en väldigt bra dag i kroppen, jag var på hugget, hade bra skidor och banan passar mig väldigt bra. Det var bara att göra det bästa jag kunde och hänga på så länge som möjligt, säger Stina Nilsson. 

Nilsson menar att hon i bland medvetet släppte luckor till Östberg och Johaug mot slutet av loppet. 

– Therese åkte extremt fort hela tiden och ville verkligen få lucka, det kände jag. Men på vissa partier hade jag marginal att släppa, de bromsar ganska mycket i vissa kurvor och jag kunde gå lite tuffare där, då visste jag att jag skulle komma ikapp. 

Hur jobbigt var det på upploppet?

Transportsträckan till upploppet var nästan ännu jobbigare. Therese lägger på en ganska rejäl rusning sista backen upp, då får jag verkligen slita för att gå med. Det blir någon meter där, men när upploppet kommer får jag en nytändning och ville verkligen vinna där. 

Hur känns det att vara den första som slår Johaug på ett distanslopp i vinter?

– Just det känns jäkligt mäktigt. Så som det har varit har hon varit helt oslagbar och att vara den som slår henne... Jag trodde inte att det skulle vara jag som skulle göra det. 

Nilsson kan vinna minitouren

Ebba Andersson blev fyra, trots ett fall tidigt i loppet. 

Maja Dahlqvist blev sexa och Jonna Sundling nia. Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Evelina Settlin och Frida Karlsson slutade på plats 11, 14, 16, 17.

Stina Nilsson har nu ett bra utgångsläge inför söndagens jaktstart, där hon kan ta hem den minitour som avgörs under tävlingarna i Kanada. Nilsson startar 33 sekunder före Östberg och 50 sekunder före Johaug.

– Jag tänker att jag har ett bra utgångsläge, men jag vet hur min kropp kan fungera och hur den kan reagera efter två tävlingsdagar och att den helt kan sparka bakåt i morgon. Jag hoppas satt den är pigg, men jag räknar också med att få gräva djupt i källaren för att kunna ha med tätstriden att göra. 

Johannes Hösflot Kläbo tog hem herrarnas jaktstart över 15 kilometer efter en spurt, och tog viktiga världscuppoäng i kampen mot ryssen Alexander Bolsjunov som slutade sjua.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.