Försvarar Johaug: ”De ser henne som fuskare”

Jacob Hård sommarpratar under lördagen.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Världsrekordhållaren Mike Powell var privatchaufför till Hyland och Hård på OS 1984.
Foto: TED BLACKBROW / REX/IBL
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: PHILIPP GUELLAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Jacob Hård är folkkär kommentator och prisad journalist. 

I ”Sommar i P1” berättar han om den bortgångna vännen Tommy Engstrand och Therese Johaugs dopingavstängning:

– För mig är det skillnad på medvetet fusk och slarv, säger han i programmet som sänds under lördagen. 

I år är det 96 år sedan den första radiosportsändningen i Sverige, från Vasaloppet 1925 där den legendariske sportkommentatorn Sven Jerring refererade från. Jacob Hård inledde sin bana på Radiosporten på 1970-talet och jobbade med Jerring. 

Hård är således en bro över från Radiosportens linda till dagens idrottsbevakning. När Hård började på Radiosporten var han kollega med Tommy Engstrand, som gick bort i söndags.
I sitt sommarprat berättar SVT-profilen om Engstrands betydelse för hans karriär:

– Han var så viktig för mig som ny journalist. Han satte mig i arbete som assistent i kontrollrummet.

Hårds uppgifter bestod bland annat av att svara i telefonen, hämta telegram och räkna tabeller.  

Mycket har hänt sedan dess. Nu är Hård en av SVT:s stora profiler. 

Förra året belönades han med stora journalistpriset med juryns motivering:

Alltid i perfekt balans mellan folklighet, proffsighet och passion”.

Hur han förhåller sig till doping 

I sommar i P1 berättar Hård bland annat om dilemmat kring att rapportera kring misstänkt doping. Ett exempel är hämtat från Salt Lake City 2002 då det fanns dopingmisstankar mot den den tyske skidåkaren Johann Mühlegg som tävlade för Spanien.  

– Ska jag som kommentator förmedla rykten och misstankar som det inte finns handfasta bevis bakom och därmed mistänkliggöra en idrottare som kanske är helt ren, frågar han sig själv. 

– Om jag å andra sidan inte ger en bakgrund där det här finns med, så gör jag inte heller mitt jobb för tittarna, det är en svår balansgång, säger han i programmet. 

– Hur ska jag förhålla mig till idrottare som avtjänat sitt straff och kommit tillbaka, och spelar omständigheterna kring dopingen någon roll? Det är komplexa frågor som jag inte har några enkla svar på.

Om Johaugs doping : ”Skillnad på medvetet fusk och slarv”

Den norska skidstjärnan Therese Johaug åkte fast i ett dopingtest i slutet av 2017. Hon erkände brottet, men hävdade att det var ett misstag och avstängningen sänktes från fyra år till ett och ett halvt år. 

– Nu är hon tillbaka och är mer överlägsen än någonsin och jag märker på tittarreaktioner att det finns åtskilliga som ser henne som en fuskare som inte borde få vara där, säger han och fortsätter:

– Och jag kan förstå skepsisen, men för mig är det en rimlig hållning att se på det fallet så som de som utrett och dömt, så länge det inte finns några bevis som säger något annat.

– Alltså att det var ett misstag som hon får ta konsekvenserna av. För mig är det skillnad på medvetet fusk och slarv, å andra sidan, hur vet man vad som är vad?

Världsrekordhållaren privatchaufför åt Hård och Hyland

Hård berättar även om den gången han och Lennart Hyland var på OS i Los Angeles 1984 för Radiosporten, vilket för övrigt var Hylands sista stora uppdrag inom sportbevakning. 

Under mästerskapet hade Radiosporten en privatchaufför – den då 20-årige längdhopparen Mike Powell. Han hade anmält sig som volontär under OS, och satsade själv på längdhopp, men platsade inte i OS. 

Radiosporten fixade Powells biljett till finalen av längdhoppningen där hemmahoppet Carl Lewis vann. 

Jacob Hård bevakade sju år senare VM i Tokyo. Då mötte Mike Powell Carl Lewis i det som kallats alla tiders bästa längdhoppstävling. Till slut vann Powell på nya världsrekordet 8.95 meter.

– Och i dag, 30 år senare står sig fortfarande rekordet som sattes av Radiosportens chaufför, säger Hård i programmet. 

Programmet släpps som podcast under lördagen klockan 07:00. Klockan 13:00 sänds det i Sveriges Radio P1 och i appen Sveriges Radio Play. 


GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program 


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.