Försvann mystiskt – tävlade i Vasaloppet

Fem av sex åkare på presskonferensen inför Vasaloppet – Tjernousov dök inte upp
Foto: Vasaloppet/Facebook
Ilja Tjernousov i starten av Vasaloppet.
Foto: SVT

Ilja Tjernousov pekades ut som förrädare och svikare i hemlandet och försvann från längdskidåkningens finrum.

Men i går fanns stjärnan att finna i Vasaloppsspåren. 

– Jag blev förvånad och chockad när han hörde av sig, säger lagchefen Lukas Bauer. 

Ilja Tjernousovs öde är ett av den senaste tidens mest omskrivna, mest gåtfulla i längdskidåkningen. Tillsammans med landsmännen Alexander Legkov och Maxim Vylegsjanin dominerade han prispallen på femmilen i OS 2014 – och han undkom dopinghärvan som fällde både Legkov och Vylegsjanin. Därför blev han utpekad som förrädare i hemlandet. 

Ilja Tjernousov med sitt OS-brons från femmilen i Sotji, tillsammans med guldmedaljören Alexander Legkov och silvermedaljören Maxim Vylegsjanin.
Foto: CHARLIE RIEDEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Försvann mystiskt

– Enda anledningen till att han kan känna sig trygg skulle vara om han var en del i den här konspirationen och har bedragit sina kolleger och kamrater, sa den ryske landslagstränaren Jurij Borodavko till ryska medier i november 2017. 

– Han följer väl allt det här nu, skrattar och hoppas få den där guldmedaljen.

Därefter försvann Tjernousov från världscupen och de stora mästerskapen. Hans plötsliga sorti blev en snackis bland skideliten. 

– Han har hållit en väldigt anonym tillvaro. Helt plötsligt fanns han inte med alls längre. Jag vet inte ens var han håller hus längre, sa svenske förbundskaptenen Rikard Grip under OS. 

Men i går var den mystiske ryssen enkel att finna. Tillsammans med tusentals andra åkare deltog han i Vasaloppet, och kom där på 24:e plats. 


LÄS MER: Mysteriet – OS-hjälten försvann. 

"Jag förstod det inte"

Tjernousov tävlar numera för tjeckiske skidlegendaren Lukas Bauers långloppslag Bauer Ski-Team. Han vann Marcialonga tidigare i år och hade hoppats på en repris under Vasan. 

– Han gjorde ett väldigt bra lopp. Han var lite nere efteråt, för han ville upp på podiet, men jag tycker att han gjorde bra ifrån sig, säger Bauer.

–  Han har gjort en väldigt smidig övergång till långlopp. Under sitt första år vann han ett lopp och tog flera podiumplaceringar. 

Tjernousov höll en låg profil inför loppet, och dök inte upp på lördagens presskonferens med de andra favoriterna på herrsidan. 

– Han hade en liten förkylning, han hostade. Så jag sa åt honom att skippa presskonferensen, det var mitt beslut. Jag måste se till att mina idrottare skonas så mycket som möjligt. Vi pratade om han överhuvudtaget skulle kunna åka loppet, men Vasaloppet är en stor grej, kan man stå på benen vill man åka, säger Bauer. 

Hur kände du när Tjernousov hörde av sig till dig och berättade att han skulle sluta med längdskidåkning och börja åka långlopp? 

– Jag förstod det inte. Han är en medaljör från Sotji, hans plats i det ryska landslaget var säker. Han fick lön från dem, men så beslutade han sig för att sluta och börja med långlopp. Jag blev glad, för att han var ett väldigt bra tillskott för mitt lag. 

"Nämnde ingen konflikt"

– Jag blev förvånad och chockad när han hörde av sig. Han är en toppåkare. 

Hoppade han av ryska landslaget på grund av en konflikt? 

– Nej, han nämnde ingen konflikt. Han har en familj med små barn, och skulle han tävla för Ryssland skulle han behöva resa mycket, till träningsläger och tävlingar. Så han valde mellan att sluta eller byta. Och han uppfattade långloppslivet som mer familjevänligt. 

– Han hade inte så starka kopplingar till Ryssland. Han kom bara på träningsläger och tillhörde en grupp som stod lite utanför landslaget. 

Bauer har stora förhoppningar som sitt stjärnnamn. 

– Han har en riktigt stor potential. Jag känner inte till någon som vunnit ett långlopp under sin första säsong. 


LÄS MER: Så gick det för kändisarna i Vasaloppet 2018 

LÄS MER: Anmälan till Vasaloppet 2019 – tid och datum. 

LÄS MER: Så här gör du ”En Svensk Klassiker”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.