Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Förstörde allt – hon kan inte åka skidor”

Linn Svahn: ”Kungen tänkte nog...”
Kristine Stavås Skistad.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Anamarija Lampic.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Jonna Sundling och Linn Svahn.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Kristine Stavås Skistad, 21, hamnade i fokus efter sprinten i Konnerud. 

Först skickade hon en passning till Sverige. Sen blev hon utskälld av slovenskan Anamarija Lampic.

– Den unga norskan förstörde allting för mig. Hon kan inte åka skidor, säger Lampic.

– Det är bara för dumt, svarar Skistad.

Det blev en högdramatisk sprint i norska Konnerud och den slutade med en svensk succé. Jonna Sundling tog hem segern och Linn Svahn knep tredjeplatsen.

Men efteråt var det många som pratade om norskan Kristine Stavås Skistad.

21-åringen har länge pekats ut som Norges nya sprintstjärna, men det stora genombrottet har inte kommit än. Och den här vintern har varit tung. Som bäst har hon varit 26:a i världscupen.

I Konnerud visade Skistad dock klassen.

Passningen till Sverige

Hon dominerade både i kvartsfinalen och semifinalen och såg ut som en av de stora favoriterna inför finalen. Där tog dock krafterna slut och hon fick nöja sig med en fjärdeplats.

– Jag är nöjd med att det börjar gå bättre och bättre. Men det är surt att bli slagen av två svenskar på hemmaplan, säger Skistad till VG.

– Jag får bara jobba vidare nu och komma ihåg det här, att svenskarna slog mig på hemmaplan…

Det är inte första gången hon pratar om Sverige på det här sättet. Tidigare har hon kommit med utspel både om Stina Nilsson och Frida Karlsson – och många har jämfört Skistad med Petter Northug.

Alla var dock inte nöjda med hur Kristine Stavås Skistad åkte skidor i Konnerud.

”Hon förstörde allting”

Efteråt var Anamarija Lampic rejält förbannad. Hon berättar i slovensk media att ”den unga norskan” gav henne problem under hela finalen.

– Tyvärr förstörde den unga norskan allting för mig, säger Lampic.

– Jag vet inte vad jag ska säga… hon kan inte åka skidor. Hon förstörde min plan under finalen, stängde mig och gjorde att jag tappade fart. Och på upploppet ramlade jag på grund av henne. Jag är besviken.

Skistad svarar i en kommentar till Nettavisen:

– Hon borde koncentrera sig på att åka fortare, så att hon kan följa sin plan, i stället för att skylla på mig. Och hon menar att jag inte kan åka skidor? Det är bara för dumt.

På tv-bilderna kan man se hur Lampic ramlar på upploppet när hon åker alldeles intill Skistad, men det är svårt att avgöra exakt vad som händer.

Anamarija Lampic slutade sist i finalen och det innebär också att hon tappar sin andraplats i den totala världscupen. Nu är det Jonna Sundling som ligger tvåa, bakom ledaren Linn Svahn.

– Jag såg att Lampic ramlade och sen förstod jag att det faktiskt innebar att jag gick om henne i sprintcupen. Nu är det jag och Linn i toppen där och det känns väldigt roligt, säger Jonna Sundling till SportExpressen.

FAKTA: Sprintcupen i världscupen

1) Linn Svahn, Sverige 509 poäng

2) Jonna Sundling, Sverige 486 poäng

3) Anamarija Lampic, Slovenien 472 poäng

4) Natalja Neprjajeva, Ryssland 358 poäng

5) Maiken Caspersen Falla, Norge 351 poäng

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.