Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Förstod ingenting – vad var det där?”

Maiken Caspersen Falla hamnade mitt i protesten.
Extinction Rebellion protesterade mot att tävlingarna inte var tillräckligt hållbara.
Polis var på plats, men behövde aldrig ingripa.
Falla tycker det är bra att aktivisterna engagerar sig.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

DRESDEN. Aktivister från Extinction Rebellion protesterade mot tävlingarna i Dresden.

Den norska sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla hamnade mitt i protesten när hon värmde upp inför start.

– Jag förstod ingenting, säger Falla.

Redan i går kunde SportExpressen berätta att det skulle protesteras mot tävlingarna i Dresden.

Miljöaktivister från gruppen Extinction Rebellion menade nämligen att arrangemanget inte var tillräckligt hållbart. De var kritiska mot att 3 000 kubikmeter konstsnö hade producerats och fraktats till Dresden – och att åkare från Europa flugit in för att tävla.

Protesten blev dock ytterst fredlig.

Ett 20-tal aktivister var på plats vid entrén till skidstadion och delade ut flygblad till alla som passerade. De hade även flaggor och banderoller med sig.

– Vi vill få fram vårt budskap, men vi vill inte ställa till med oreda, förklarar Christian Bläul som är en av medlemmarna i Extinction Rebellion.

Aktivisterna bjöd på dans

Under protesten framförde de också en speciell dans, ”The Toxic Dance”, till tonerna av Britney Spears gamla hit ”Toxic”.

Mitt i den här dansen kom norskan Maiken Caspersen Falla springandes. Hon hade värmt upp ute på gatan och skulle in på stadion för att köra sprintstafett.

Falla såg minst sagt förvirrad ut när hon såg aktivisterna dansa och hon stannade till kort för att läsa vad det stod på en av banderollerna.

– Vad var det där för något?, säger Falla när SportExpressen träffar henne efter tävlingarna.

Det var miljöaktivister som protesterade mot tävlingen.

– Jaha… jag förstod ingenting. Jag trodde det var någon underhållning bara, sen såg banderollen på marken och försökte läsa vad det stod men allt var ju på tyska så jag förstod inte.

Falla om miljöproblemen

Vad säger du om att de protesterar?

– Det är bra att folk engagerar sig. Som skidåkare är man så klart intresserad av miljöfrågan och vill göra små saker som gör det bättre för miljön.

– Men jag tror inte det är någon miljövänlig sport det här, med konstsnö och lastbilar som fraktar snö och åkare som flyger varje helg…

Maiken Caspersen Falla påpekar dock att sporten jobbar hårt med miljöfrågan. Som exempel ger hon den nya skidtouren ”Ski Tour 2020” där alla åkare är tvingade att åka tåg mellan de olika tävlingsorterna.

– Jag tycker det är ett jättebra initiativ, säger Falla.

En polisbil var på plats vid protesten, men poliserna behövde aldrig ingripa.

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn resor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.