Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Förstod att något inte stod rätt till”

Anna Haag efter en deltävling i Tour de Ski i vintras. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Anna Haag och Emil Jönsson avslutade sina skidkarriär i mars. Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

De fick det perfekta avskedet till skidvärlden och gifte sig med varandra under sommaren.

När Anna Haag och Emil Jönsson kom hem till huset i Östersund kom smällen.

”Jag förstod att något inte stod rätt till. Ingenting kändes roligt och jag orkade inte ens ta mig ut på en promenad”, skriver Anna Haag i en öppenhjärtig text på Eurosports ”Idrottarnas röst”. 

Fem månader har gått sen två framgångsrika skidkarriärer tog slut.

I mitten av mars åkte Anna Haag och Emil Jönsson sina sista tävlingslopp i världscupen, på hemmaplan i Falun. Samtidigt passade landslagskollegerna på att anordna en uppmärksammad möhippa för Haag.

– Vi ville göra någonting för Anna. Vi kommer verkligen att sakna henne, sa Hanna Falk till SportExpressen.

Nu skriver Anna Haag själv i Eurosports ”Idrottarnas röst” om oron inför att berätta för Emil att hon kände sig klar med skidsporten – och den tunga tiden efter smekmånaden.

”Efter bara ett par dagar in på OS i Sydkorea i februari vaknade jag upp och fick den där känslan ”jag är färdig”. Det var en stark aha-upplevelse samtidigt som det inte var en överraskning. Jag blev inte förvånad, snarare kände jag en enorm lättnad. På samma gång spred sig en oro i bröstet om hur jag skulle berätta det. Framför allt hur jag skulle berätta det för Emil”, skriver hon och fortsätter:

”Att ringa Emil och berätta var en befrielse. För oss båda. För jag tror någonstans att vi båda, inom oss, omedvetet hade börjat förbereda oss på att kliva åt sidan, men vi väntade in att en av oss skulle ta beslutet. Så när jag väl yttrat orden till Emil, dröjde det inte länge innan han kände precis detsamma som jag”.

 

LÄS MER: Anna Haag och Emil Jönssons liv efter karriären 

 

Anna Haags tunga tid: ”Ingenting kändes kul”

Efter sommarens drömbröllop på Gotland åkte de nyblivna makarna på bröllopsresa genom Europa. Därefter väntade en arbetsrelaterad resa till Kina, innan de till slut kunde andas ut hemma i Östersund.

Det var i alla fall tanken.

Anna Haag berättar om hur hon kraschade, hur all energi försvann och hur hon stöttades av Emil Jönsson under den tunga tiden.

”Det var första gången vi landade hemma i huset på mer än ett halvår. Jag förstod att något inte stod rätt till. Jag hade drömt om att bara köra vidare. Träna vad jag ville, åka på events, driva projekt och bara köra järnet. Men jag orkade inte ens ta mig ut på en promenad. Ingen blev väl egentligen förvånad – inte jag själv heller – men besvikelsen över att inte få göra det jag så länge drömt om var total. Ingenting kändes roligt. Jag orkade noll”, skriver hon.

”Juli månad handlade om att spara energi och meditera. Emil var en klippa bredvid mig. Att gå från elitidrottare till ”Svensson” är inte lätt, det är ofta förknippat med en känsla av förlust, en känsla av att sakna riktning, driv och mål. Men jag tror att det är nyttigt att få den där smällen. Att få chansen att stanna upp. Reflektera över vad det är man vill. För vi har ju levt efter premissen att optimera allt vi gör, och plötsligt är inte längre det som är det viktiga för mig och Emil. Nu ska vi leva”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.