Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förnekar doping: "Är 1 000 procent säker"

Markus Cramer Foto: SVT
Alexander Legkov är en av åkarna som tränas av Cramer Foto: Heikki Saukkomaa / AP LEHTIKUVA

Över 1000 ryska idrottare ska ha dopat sig, enligt den dopingrapport som släpptes tidigare i veckan. Markus Cramer, huvudtränare för den största ryska träningsgruppen i deras längdlandslag, är dock övertygad om att ingen i hans lag har dopat sig.

– Jag är 1 000 procent säker. Helt övertygad om det, säger han till SVT.

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Tidigare i veckan släpptes den andra delen av McLaren-rapporten – den andra delen i en dopingutredning beställd av det internationella dopingorganet Wada. I den framkommer en enorm rysk dopingskandal, där över 1000 ryska idrottare i 30 olika sporter ska vara inblandade. Totalt ska en tredjedel av de ryska medaljörerna från OS i Sotji vara inblandade, något som fick den svenska skidåkaren Anders Södergren att reagera.

– De har pratat om det här jättelänge men det är först nu de slänger fram rapporter med vad de kommit fram med. Jag inte så jätteförvånad, men det är klart att det är skrämmande, säger han.

När den första delen av rapporten släpptes gick Grigorij Rodtjenkov, före detta chef för det Wada-godkända laboratoriet i Moskva, ut i amerikansk press och pekade ut Alexander Legkov som dopad. Legkov är en av Rysslands främsta längdåkare, och vann femmilen i Sotji där Anders Södergren kom på en sjundeplats. Legkov har dock nekat till anklagelserna.

"Helt galen situation"

Markus Cramer, huvudtränare för den största ryska träningsgruppen i deras längdlandslag där bland annat Legkov ingår, säger att han kan förstå varför fler har blivit misstänksamma mot ryska idrottare efter avslöjandena. Samtidigt är han helt säker på att det inte är någon i hans lag som dopar sig.

– Om jag vore tränare för ett annat lag skulle jag också undra men jag är 1 000 procent säker. Helt övertygad om det. Ta till exempel Alexander Legkov. Han jobbade oerhört hårt i fyra år för sin guldmedalj i OS i Sotji. Och då var han till exempel inte med i det ryska landslaget. Han och Tjernousov var på egen hand. De var inte på träningsläger i Ryssland. Och han testades många gånger, säger han till SVT.

SVT: Är Legkov orolig för att förlora sin guldmedalj?

– Ja, han känner pressen – och det är ju inte att undra på. Han säger: "Jag är helt ren, men jag vet ju inte vad som pågick runtom mig”. Det är en helt galen situation, särskilt för honom, berättar Cramer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!