Markus Cramer Foto: SVTMarkus Cramer Foto: SVT
Markus Cramer Foto: SVT
Alexander Legkov är en av åkarna som tränas av Cramer Foto: Heikki Saukkomaa / AP LEHTIKUVAAlexander Legkov är en av åkarna som tränas av Cramer Foto: Heikki Saukkomaa / AP LEHTIKUVA
Alexander Legkov är en av åkarna som tränas av Cramer Foto: Heikki Saukkomaa / AP LEHTIKUVA

Förnekar doping: "Är 1 000 procent säker"

Publicerad

Över 1000 ryska idrottare ska ha dopat sig, enligt den dopingrapport som släpptes tidigare i veckan. Markus Cramer, huvudtränare för den största ryska träningsgruppen i deras längdlandslag, är dock övertygad om att ingen i hans lag har dopat sig.

– Jag är 1 000 procent säker. Helt övertygad om det, säger han till SVT.

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Tidigare i veckan släpptes den andra delen av McLaren-rapporten – den andra delen i en dopingutredning beställd av det internationella dopingorganet Wada. I den framkommer en enorm rysk dopingskandal, där över 1000 ryska idrottare i 30 olika sporter ska vara inblandade. Totalt ska en tredjedel av de ryska medaljörerna från OS i Sotji vara inblandade, något som fick den svenska skidåkaren Anders Södergren att reagera.

– De har pratat om det här jättelänge men det är först nu de slänger fram rapporter med vad de kommit fram med. Jag inte så jätteförvånad, men det är klart att det är skrämmande, säger han.

När den första delen av rapporten släpptes gick Grigorij Rodtjenkov, före detta chef för det Wada-godkända laboratoriet i Moskva, ut i amerikansk press och pekade ut Alexander Legkov som dopad. Legkov är en av Rysslands främsta längdåkare, och vann femmilen i Sotji där Anders Södergren kom på en sjundeplats. Legkov har dock nekat till anklagelserna.

"Helt galen situation"

Markus Cramer, huvudtränare för den största ryska träningsgruppen i deras längdlandslag där bland annat Legkov ingår, säger att han kan förstå varför fler har blivit misstänksamma mot ryska idrottare efter avslöjandena. Samtidigt är han helt säker på att det inte är någon i hans lag som dopar sig.

– Om jag vore tränare för ett annat lag skulle jag också undra men jag är 1 000 procent säker. Helt övertygad om det. Ta till exempel Alexander Legkov. Han jobbade oerhört hårt i fyra år för sin guldmedalj i OS i Sotji. Och då var han till exempel inte med i det ryska landslaget. Han och Tjernousov var på egen hand. De var inte på träningsläger i Ryssland. Och han testades många gånger, säger han till SVT.

SVT: Är Legkov orolig för att förlora sin guldmedalj?

– Ja, han känner pressen – och det är ju inte att undra på. Han säger: "Jag är helt ren, men jag vet ju inte vad som pågick runtom mig”. Det är en helt galen situation, särskilt för honom, berättar Cramer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag